Najnovije vesti

ODLOŽEN POČETAK SUĐENJA O PALJENJU AMBASADE SAD: Dvojica optuženih izostali, naredno ročište 5. juna
Foto: Marina Lopičić

Viši sud u Beogradu

ODLOŽEN POČETAK SUĐENJA O PALJENJU AMBASADE SAD: Dvojica optuženih izostali, naredno ročište 5. juna

Crna Hronika

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu danas je ponovo, drugi put za redom, odložen početak ponovljenog suđenja optuženima za paljenje američke ambasade 2008. godine u Beogradu posle mitinga "Kosovo je Srbija".

Do odlaganja je došlo zbog izostanka dvojice optuženih, od kojih je jedan na operaciji, a drugi se noćas razboleo, pa svoj izostanak tek treba da opravda.Početak suđenja u martu je bio odložen zbog izostanka jednog branioca.

Sledeće suđenje zakazano je za 5. jun. Suđenje se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu koji je prošle jeseni delimično ukinuo prvostepenu presudu zbog nerazumljivosti i protivurečnosti.Ukinutim delom presude optuženi su bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora zbog teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti, dok je za nekoliko njih Apelacioni sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Na optuženičkoj klupi na ponovljenom suđenju treba da se nađu Dejan Vučković, Djorđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas.

Oni su optuženi da su ispred objekta ambasade SAD "opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i telo ljudi i imovinu većeg obima". Terete se da su nakon mitinga ispred Skupštine Srbije "Kosovo je Srbija", oko 18.30 sati organizovano došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujovića, koji je izgoreo u požaru u ambasadi.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...