(FOTO) BRODOVI NA DUNAVU: U Gradištu zaplenjeno više od 8 TONA NAFTE!
Foto: Uprava Carine

Uprava carina

(FOTO) BRODOVI NA DUNAVU: U Gradištu zaplenjeno više od 8 TONA NAFTE!

Crna Hronika -

BEOGRAD - Uprava carina saopštila je danas da su krajem aprila i početkom maja, carinski službenici u Velikom Gradištu prilikom ulazne kontrole nekoliko brodova na Dunavu otkrili preko osam tona neprijavljenog pogonskog dizel goriva.

Zahvaljujući tome u državni budžet se slilo gotovo dva miliona dinara na ime novčanih kazni, protivvrednosti robe koja se ne može oduzeti, kao i na ime uskraćenih uvoznih dažbina.

Kako se navodi, poslednji takav slučaj dogodio se 2. maja kada je u naše vode ušao brod ''Emma'' koji plovi pod zastavom Bosne i Hercegovine, u kome je otkriveno gotovo dve tone neprijavljenog goriva, dok su nekoliko dana ranije, 27. aprila carinici na istoj ispostavi u baržama koje je u svom konvoju imao jedan teretni brod otkrili šest tona neprijavljenog dizel goriva.

Foto: Uprava carine
Foto: Uprava carine

Dodaje se da je 17. aprila 2017. godine, neprijavljeno gorivo otkriveno i prilikom ulazne kontrole broda "Henri" koji plovi pod zastavom Holandije i tada je pronađena nepuna tona (777 kilograma) neprijavljenog dizela u jednom od pogonskih tankova.

Uprava carine naglašava da su u sva tri slučaja sudske odluke na osnovu carinskih prekršajnih prijava već donete, pa je tako i naplaćena suma od gotovo dva miliona dinara koja se slila u državni budžet.

Podsećaju da kada je gorivo u pitanju, brodovi imaju pravo na takozvano pogonsko gorivo koje ne podleže plaćanju dažbina i akciza, pa se tu stvara prostor za zloupotrebe.

Foto: Uprava carine
Foto: Uprava carine

"To gorivo nije opterećeno akcizom, porezom i drugim dažbinama, zbog čega krijumčari kupuju gorivo sa brodova u tranzitu koji ga unose u Srbiju, pa ga potom preprodaju na crnom tržištu", piše u saopštenju.

Dodaje se i da je carinska služba Srbije tokom 2016, insistirajući na odlučnoj borbi protiv sive ekonomije, postigla odlične rezultate u zaplenama svih vrsta akciznih roba, u okviru kojih je zabeleženo i sprečavanje krijumčarenja 60.000 litara nafte i naftnih derivata.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ovako izgleda centar Beograd posle migranata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track