PRVA OTMICA ZEMUNSKOG KLANA: Šef policije saslušan zbog ubica
Foto: Privatna Arhiva

Pukovnik Boro Banjac kod tužioca

PRVA OTMICA ZEMUNSKOG KLANA: Šef policije saslušan zbog ubica

Crna Hronika -

Slučaju prve otmice koju su izveli „zemunci“ za tri meseca preti zastarevanje, a Više tužilaštvo je u prethodnih nekoliko meseci obavilo niz saslušanja kako bi ovaj slučaj pomerilo s mrtve tačke

BEOGRAD - Pukovnik policije Boro Banjac, bivši načelnik UBPOK, saslušan je u Višem tužilaštvu povodom otmice Novaka Stevanića, koga su pre 20 godina u Beogradu kidnapovali i zverski mučili pripadnici „zemunskog klana“, saznaje Kurir. Otmica Novaka Stevanića smatra se prvom otmicom koju je izveo ozloglašeni „zemunski klan“ i do danas je ostala nerasvetljena.Traljava istragaPodsetimo, Novak Stevanić bio je otet, mučen i opljačkan 22. avgusta 1997, a nekoliko meseci kasnije mladić je izvršio samoubistvo. Kako je ranije za Kurir govorio Novakov otac Zoran Stevanić, istraga o otmici njegovog sina od samog početka je vođena traljavo i aljkavo, pa počinioci ovog zločina nikada nisu identifikovani i kažnjeni.Slučaju prve otmice „zemunaca“ za tri meseca preti zastarevanje, a Više tužilaštvo je u prethodnih nekoliko meseci obavilo niz saslušanja u cilju da se klupko ovog zločina konačno odmota. Pojedini pripadnici „zemunskog klana“ već su saslušani u ovom predmetu, a sada su prvi put izjave dali i neki ljudi iz MUP Srbije, čije saslušanje ranije nije bilo odobreno.Prema rečima našeg dobro obaveštenog izvora, Boro Banjac, koji je 2002. postao načelnik UBPOK, rekao je da nikada nije radio na tom slučaju.

- Za taj slučaj sam čuo, i to više iz medija i od prijatelja sa strane. Zvanično ne. Moj prethodnik iza sebe nije ostavio niti jedan papirić, a kamoli predmet koji bih ja nasledio. Koliko mi je poznato, na tom slučaju je radila gradska policija - navodno je izjavio Banjac u tužiBanjca, tužilaštvu je svoj iskaz dao i njegov tadašnji pomoćnik, koji je tužilaštvu dostavio pisanu izjavu Zorana Stevanića.

- Navodno u toj izjavi postoje mnogi detalji o otmici. Banjčev bivši pomoćnik je navodno ispričao da je tu izjavu još 2003. godine dao Bori Banjcu, ali je Banjac to negirao rečima da se ne seća - kaže naš izvor.NagodbaInače, kako je naš list već pisao, jedan pripadnik „zemunskog klana“, koji je na dugogodišnjoj robiji, rekao je da je spreman da progovori o ovom slučaju, ali zauzvrat traži određene beneficije za sebe.- On je ispričao da su u Novakovoj otmici učestvovali i neki policajci. Jedan od tih policajaca bio je sada pokojni, svedok-saradnik Zoran Vukojević Vuk, dok su druga dvojica još aktivna u službi. Zbog toga nije hteo da kaže njihova imena - podseća naš sagovornik.

Nisu primili pozivVeljović i Božović nisu došli na saslušanjeKako saznajemo, na saslušanje u tužilaštvo trebalo je da dođu i Milorad Veljović, bivši direktor policije, i Vladimir Božović, nekadašnji visoki funkcioner MUP, kako bi dali svoje izjave povodom slučaja Novaka Stevanića. Međutim, njih dvojica se nisu pojavili u Katanićevoj ulici, jer im pozivi nisu bili uredno uručeni.

MISTERIJA PRVE OTMICE ZEMUNSKOG KLANA: Bivši čelnici MUP na saslušanju!

ŠOKANTNO SVEDOČENJE ČLANA KLANA: Policajci pomagali zemuncima u otmici Novaka Stevanića!

PRVA ŽRTVA ZEMUNSKOG KLANA: Čume spreman da otkrije kidnapere?!

MISTERIJA! PRVA ŽRTVA ZEMUNACA Očajni otac: Sin mi se UBIO posle otmice!

Marija Ivanov

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kojeg Crnogorca su Rusi vratili sa aerodroma iz Moskve u Tivat?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track