NASTAVLJENO SUĐENJE ZA PALJENJE AMBASADE: Optuženi tvrde da nisu krivi
Foto: Stefan Jokić

VIŠI SUD U BEOGRADU

NASTAVLJENO SUĐENJE ZA PALJENJE AMBASADE: Optuženi tvrde da nisu krivi

Crna Hronika -

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno ponovljeno suđenje za paljenje zgrade ambasade SAD 2008. godine posle mitinga "Kosovo je Srbija" sazvanog zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, a optuženi su se ponovo izjasnili da nisu krivi.

Optuženi su naveli i da ne razumeju optužnicu, da ne znaju zašto se terete, kao i da, zbog dužine trajanja procesa, smatraju da treba da budu konačno oslobođeni.

Tužilaštvo je ostalo pri navodima optužnice, a sud je odlučio da glavni pretres bude nastavljen 21. jula.

Ovo je treći put da se zakazuje ponovljeno suđenje, pošto je njegov početak u februaru i maju ove godine odložen, prvo zbog sprečenosti advokata, a potom zbog bolesti dvojice optuženih.

Pred sudom će se naći Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Milan Tomas, Nikola Kosanović, Marko Novitović, Filip Backović i Dragan Marinkov.

Do ponovljenog suđenja je došlo jer je Apelacioni sud u 2016. godine ukinuo prvostepenu presudu zbog, kako je objavljeno 16. decembra te godine, nerazumljivosti i protivurečnosti.

Optuženi su bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora zbog teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti.

Terete se da su ispred nekadašenje zgrade ambasade SAD prouzrokovali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su nakon mitinga "Kosovo je Srbija" ispred Skupštine Srbije organizovano došli u ulici Kneza Miloša.

Tu su, kako je navedeno, gađali zgradu ambasade kamenicama, bakljama i drugim predmetim i izazvali požar u kojem je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujović.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je pre tri godine pokrenulo predistražni postupak o tome ko je i kakve propuste u policiji napravio tokom i nakon obezbeđivanja mitinga "Kosovo je Srbija".

(Kurir.rs/Beta, Foto: Stefan Jokić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) POGLEDAJTE MUNJEVITU AKCIJU SPECIJALACA NA NBG: Filmsko hapšenje desetorice mladića u restoranu Durmitor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track