TEROR: Tukli Roma (15) jer je nosio srpsku zastavu
Foto: Marina Lopičić

NEZAPAMĆEN NAPADA MALOLETNIKA NA VOŽDOVCU

TEROR: Tukli Roma (15) jer je nosio srpsku zastavu

Crna Hronika -

Trojica osmaka maltretirala i prebila učenika D. V. (15) uz povike: „Ne možeš da držiš našu trobojku jer si Ciganin“

BEOGRAD - D. V. (15), učenika sedmog razreda Osnovne škole „Karađorđe“ na Voždovcu, napala su trojica osmaka i udarala ga zato što je Rom i što je nosio srpsku zastavu.

Vladanka Jakšić, razredna starešina napadnutog sedmaka, objašnjava da se incident dogodio u ponedeljak van školskog dvorišta.

Psovke i uvrede

- Posle fudbalske utakmice Srbija - Vels u nedelju u parku kod stadiona Crvene zvezde ostao je veliki broj srpskih trobojki, pa je dečak dan kasnije uzeo jednu. Trojica učenika završnog razreda prišla su mu i uzela zastavu. Jedan mu je opsovao majku, a dvojica su ga udarila i rekla mu: „Ne možeš da nosiš srpsku zastavu jer si Ciganin“ - kaže za Kurir Jakšićeva.

Ona dodaje da je njen učenik lakše povređen.

- Ima nekoliko ogrebotina i to nije ništa strašno, strašan je uzrok ovog napada - zaključuje razredni starešina napadnutog sedmaka.

Direktor škole Milan Žegarac ispričao nam je da je juče zasedao školski Tim za prevenciju nasilja, a da su sastanku prisustvovali roditelji maloletnih napadača i pripadnici MUP i da je policija preuzela slučaj.

- Reč je o učenicima od kojih dvojica već imaju smanjenu ocenu iz vladanja. Problematično je što su oni završili osmi razred naše škole i mi nemamo ingerencije nad većom kaznom, ali želimo da svakako vaspitno sankcionišemo decu - priča direktor škole.

Navijačka sredina

NAPAD JE PRIJAVLJEN POLICIJI.

- Naša škola se nalazi u osetljivoj sredini, gde ima mnogo navijača, a u blizini su dva stadiona. Kako bismo sprečili incidente u školi, pokušali smo da zabranimo deci da napuštaju dvorište, ali su se roditelji pobunili - kaže Žegarac. Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

- Ovo je fašistička pojava koja mora sve da nas zabrine - istakao je Omerović.

Razredna

PRIMERAN UČENIK

Vladanka Jakšić napominje da je D. V. primeran učenik.

- On je u školu krenuo kasnije, ali je redovno pohađa. To je jedno izuzetno mirno i dobro dete. U trenutku kad je napadnut s njim su bila deca iz odeljenja, koja su ga zaštitila - kaže nastavnica Jakšić.

Kurir / E.K.

RASISTIČKO NASILJE U OŠ KARAĐORĐE NA VOŽDOVCU: Grupa osmaka pretukla sedmaka Roma jer je nosio srpsku zastavu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track