TERETE GA ZA MUČENJE: Šef Lastinog sindikata optužen za ratni zločin u Bosni

Bivšeg policajca gone

TERETE GA ZA MUČENJE: Šef Lastinog sindikata optužen za ratni zločin u Bosni

Crna Hronika -

Nebojša Mirović za Kurir potvrdio da je optužnica protiv njega podignuta, ali tvrdi da mu nikada nisu predočeni dokazi za ono za šta ga terete

BEOGRAD - Nebojšu Mirovića (55), predsednika Samostalnog sindikata Saobraćajnog preduzeća „Lasta“, tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području Teslića, potvrđeno je za Kurir u srpskom tužilaštvu za ratne zločine.

Zlostavljao žrtve

Prema nezvaničnim informacijama, prvi čovek sindikata „Laste“ sumnjiči se da je kao policajac počinio ratni zločin nad muškarcima bošnjačke nacionalnosti sa područja Teslića i okoline.

- Na teret mu se stavlja da je u proleće i leto 1992. lično izdvajao, zatvarao i zlostavljao žrtve bošnjačke nacionalnosti, koje je mučio, tukao i premlaćivao na različite načine, često i do granice nanošenja smrtnih povreda. Od posledica zlostavljanja i nečovečnog postupanja, jedan civil je preminuo nakon dva do tri dana, jedna žrtva nekoliko meseci nije mogla da se kreće, a mnogim žrtvama, među kojima je bio i maloletni dečak, nanete su povrede čije posledice i danas osećaju - navodi se navodno u optužnici tužioca posebnog odeljenja za ratne zločine. U optužnici, koja je pred sudom u BiH, tužilaštvo je navelo i da će optužbe dokazivati iskazima 30 svedoka.

Prvi čovek samostalnog sindikata „Laste“ potvrdio je juče za Kurir da mu je poznato da je optužnica protiv njega podignuta, jer je po zamolnici pozvan na saslušanje u beogradsko tužilaštvo za ratne zločine.

- Optužnicu, niti poziv tužilaštva u Bosni i Hercegovini nikada nisam dobio. Znam da su dostavljene dve zamolnice, u jednoj se navodilo da je postupak protiv mene obustavljen, a u drugoj je zatraženo moje saslušanje. U toj zamolnici samo je navedeno krivično delo, ali ne i konkretna imena, događaji ili dokazi za koje me terete. Do današnjeg dana situacija je takva - rekao je Nebojša Mirović za Kurir.

foto: Printscreen

Suđenje u odsustvu

Kako je naveo, na takvu zamolnicu nije želeo da se izjašnjava.

- Kada me god budu pozvali da dam iskaz, odazvaću se. Imam informaciju da se taj postupak sada vodi u odsustvu i ukoliko po okončanju bude predmet dostavljen u nadležnost Srbije, po sporazumu dve države koji postoji, a ja budem mogao da se upoznam sa dokazima i detaljima, izjasniću se o njima. Oni imaju svoje, a ja svoje svedoke - rekao je Mirović.

Jelena Spasić

Mirović

PRITISKAJU ME DA BIH PAKOVAO DRUGIMA

Prvi čovek samostalnog sindikata „Laste“ kaže da sumnja da je postupak protiv njega pokrenut kako bi ga tužilaštvo u BiH pritislo da svedoči o zločinima.

- Zvanično nemam ništa, pa ne mogu da komentarišem, ali ako bude trebalo, pozvaću moje svedoke pa da vidimo ko tu kome pakuje. Verovatno su hteli samo da me pritisnu, ali niti mi pada na pamet, niti hoću da učestvujem u bilo kakvim kombinacijama te vrste - rekao je Mirović u razgovoru za Kurir.

Činjenice

DVE PRESUDE

Sud BiH osudio je Darija Slavuljicu na osam godina zatvora za ratne zločine na području Teslića. On je priznao krivicu za učešće u ubistvu 28 bošnjačkih civila.

Sud BiH izrekao je presudu kojom je bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Pero Radišić osuđen na dve godine zatvora. Radišić je proglašen krivim da je nečovečno postupao prema zaštićenom svedoku i Osmanu Huskiću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track