ISPOVEST POVREĐENIH PLANINARA IZ KRAGUJEVCA: Da vozač nije udario u zid, sleteli bismo u provaliju!

DRAMA

ISPOVEST POVREĐENIH PLANINARA IZ KRAGUJEVCA: Da vozač nije udario u zid, sleteli bismo u provaliju!

Crna Hronika -

Minibus pun putnika ostao je u sekundi bez kočnica na nizbrdici, a samo zahvaljujući prisebnosti šofera vozilo nije završilo na dnu ambisa

VALJEVO - Četrnaest članova planinarskog društva iz Kragujevca, koji su povređeni preksinoć, kada se njihov minibus prevrnuo na putu između Valjeva i Bajine Bašte zbog neispravnih kočnica, zbrinuti su u bolnici i nisu životno ugroženi.

Vraćali se s Povlena

Nesreća se dogodila na magistralnom putu u blizini brane Rovni kada su se kragujevački planinari vraćali s Povlena. Od 27 planinara koji su bili u minibusu, njih 14 je zadržano u valjevskoj bolnici zbog teških povreda i preloma, dok su ostali nakon ukazane pomoći pušteni kući. Najteže je povređen vozač minibusa iz firme „Opanak“ D. T. (49), koji je nakon operacije zbog povreda dijafragme prebačen u Beograd. Saputnici iz minibusa tvrde da im je upravo on spasao živote svojom prisebnošću i vozačkim iskustvom.

- Ko zna u koju bismo se provaliju survali i da li bismo pričali s vama danas da vozač nije uspeo da minibus usmeri na podzidu - reči su kojima dve teško povređene Kragujevčanke Milinka Stanković i Jevrosima Tasić započinju svoju ispovest.

„Kočnice su otkazale!“

- Na oko 500 metara od mesta gde smo udarili u zid i prevrnuli se, vozač je rekao: „Ljudi, kočnice su otkazale, držite se!“ Svi smo vrištali, i vozač isto, jer smo se nalazili na nizbrdici. Ipak, on je nekako uspeo je izmanevriše, da bukvalno minibus propne na tu podzidu pored puta, posle čega smo se prevrnuli na krov. Da nije u tome uspeo, survali bismo se u punoj brzini, boga pitaj da li bi iko preživeo - priča Milinka i dodaje da je nakon udara izletela kroz prozor na put i da je sva bila u staklu i krvi kad je došla svesti.

Njena drugarica Jevrosima pak hvali bolničko osoblje u Valjevu, ukazujući na to da su na lečenju zadržani planinari koji su bili na sedištima bližim prednjem delu vozila, dok su njihove kolege iz zadnjeg dela minibusa već otpuštene kući.

Vanredni tehnički pregled

MINIBUS STAR 30 GODINA!

Prema prvim rezultatima uviđaja, na minibusu su otkazale kočnice na nizbrdici pred veliku krivinu na putu Valjevo - Bajina Bašta, pa je vozač sve pokušao da ga zaustavi. Usmerio ga je na stene i betonsku podzidu, a prilikom tog manevrisanja autobus se prevrnuo na krov. Kako saznajemo, u pitanju je minibus starije generacije, koji je proizveden pre više od 30 godina i koji je nakon uviđaja poslat na vanredni tehnički pregled.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track