MISTERIJA UBISTVA ISA LERA, KRALJA DORĆOLA: Gojak ga je pretukao te noći, a onda su došli po njega i presudili mu "crnogorskim receptom"
Foto: Facebook/Legende Devedesetih

MISTERIJA UBISTVA ISA LERA, KRALJA DORĆOLA: Gojak ga je pretukao te noći, a onda su došli po njega i presudili mu "crnogorskim receptom"

Crna Hronika -

Vukašin Vule Gojak, major Srpske dobrovoljačke garde, bio je beogradski biznismen i prijatelj mnogih moćnih ljudi iz tadašnjeg beogradskog poslovnog miljea.

Za njegovo ime se vezuje i prvo ubistvo snajperom u Beogradu. Ubica ga je čekao u zasedi 6. septembra 1997. ispred diskoteke "Ritz" čiji je bio vlasnik.

Ubistva iz snajperske puške do tada su bila praksa koja se koristila u crnogorskom podzemlju. Iste godine kada je ubijen Gojak u Budvi su po istom scenariju ubijeni Saša Labović i Đorđije Minja Bećir, a njihove ubice i naručioci nisu pronađeni.

Beogradski mediji su tada izveštavali da je "crnogorski recept" očigledno zaživeo i na "beogradskom asfaltu".

Snajper iz koga je jos uvek nepoznati ubica ispalio jedan hitac u Gojaka dok je sedeo u svom dzipu "micubisi pajero" parkiranom ispred diskoteke "Ritz", pronađen je iste večeri u obližnjem šumarku. Ubica je, kako se pretpostavljalo, čekao Gojaka u zasedi puna dva sata koliko je ovaj bio u svom lokalu, a onda je hladnokrvno pucao sa udaljenosti od tridesetak metara. Hitac je probio staklo na džipu i pogodio Gojaka u predelu vrata.

(FOTO) ARKAN MU TO NIKAD NIJE ZABORAVIO Džamba pretukao Ražnatovića u domu, OSVETA je bila BRUTALNA

Što se motiva za ubistvo tiče, mediji su ga povezivali sa misterioznim nestankom Isa Lera Džambe kojem se svaki trag izgubio nakon što je u septembru 1992. godine viđen ispred kockarnice u palati "Beograđanka" u kojoj je Gojak bio šef obezbeđenja i koji se te večeri sukobio sa Isom Lerom, kojeg su nazivali kraljem Dorćola.

foto: Facebook

Momci iz agencije za fizičko-tehničko obezbeđenje "Delije", čiji je vlasnik bio Željko Ražnatovic Arkan, a direktor general Srpske dobrovoljačke garde Ljubinko Jevtić, te noći nisu hteli da puste pijanog i naoružanog Džambu da uđe u lokal.

I Gojak i Arkan su se tih dana kleli da oni nemaju nikakve veze sa Džambinim nestankom.

Gojak, koji je po sopstvenom priznanju prvi udario pripitog Lera, objašnjavao je:

- Udario sam ga nekoliko puta pesnicom da bih ga onesposbio, pa on je pre toga uperio nekakav pištolj u čelo mog kolege. Pošto smo ga smirili, ubacili smo ga u lift i izbacili na ulicu - pričao je Gojak tvrdeći da ne zna šta se desilo s Džambom nakon incidenta.

NAJPOZNATIJI DORĆOLSKI DON Bio je kriminalac i advokat momcima iz podzemlja ZAVRŠIO UZIDAN U TEMELJU

U javnosti se, međutim, i dalje verovalo da "tu nisu čista posla".

Arkan je, kako tvrde upućeni kasnije pomogao Gojaku da se otisne u vode biznisa i postane prvo suvlasnik, a potom i vlasnik vlasnik "Ritza", mesta na kojem su se sastajali pripadnici novokomponovane elite.

Ime ubijenog nije se, međutim, mnogo pominjalo u krugovima visokog kriminala. Mada, kako prenose mediji koji su se u to vreme bavili momcima sa beogradskog asfalta Gojak je ulazio u nove "kombinacije" oko suvlasništva u nekoliko beogradskih kockarnica što su neki takođe navodili kao mogući motiv za njegovo smaknuće.

Treći su, opet, pominjali i podatak da je Vukašin Gojak par dana pred ubistvo bio prisutan prilikom žestoke pucnjave u jednom kafiću na Zvezdari. Iako tada niko nije povređen naslućivalo se da bi rasplet mogao biti surov, iako se nije znalo kakva je Gojakova uloga u tom revolveraškom obračunu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja