NARKO BOS SE DESET GODINA KRIO U PERUU: Srbin kamenorezac postao Eskobar
Foto: Kurir

OTKRIVAMO

NARKO BOS SE DESET GODINA KRIO U PERUU: Srbin kamenorezac postao Eskobar

Crna Hronika -

Dragan Pavlović, koji je 2007. godine pobegao u Južnu Ameriku jer ga je Hrvatska sumnjičila da je za 2.000 evra u stomaku prenosio kokain, za nepunu deceniju postao narko-bos

LIMA - Drago Pavlović (44), zvani Pajo, srpski državljanin i jedan od najvećih organizatora međunarodnog šverca kokaina, koji je pre nekoliko dana uhapšen u velikoj akciji peruanske policije u Limi, za 10 godina boravka u Južnoj Americi od obične „mule“ i kamenoresca iz Srbije postao je narko-bos.

Skrivajući se iza falsifikovanih dokumenata na ime Vladimir Nikolić, organizovao je kriminalnu grupu koja je za njega u Evropu prenosila kokain velike čistoće.

foto: Kurir

Lažni Nikolić

Srpski kralj droge i novi Eskobar, kako su ga nazvali peruanski mediji, živeo je u Limi kao Nikolić, jer ga je Interpol tražio kao Pavlovića.

- Od švercera kokaina u stomaku uspeo je da postane finansijer velikih pošiljki koje su se u Evropu slale u kontejnerima prekookeanskih brodova i glavni snabdevač kokainom srpske mafije - navode oni.

Pavlović je, kako otkrivaju, uhvaćen pošto je policija pratila bivšeg policajca, za kog se sumnjalo da je umešan u poslove s drogom, a ispostavilo se da je desna ruka srpskom narko-bosu.

- Tokom praćenja policija je otkrila da se tri puta sastao sa strancem u restoranu „Antika“ na aveniji Dos de Majo. Otkriveno je da razgovaraju o švercu kokaina, koji finansira Srbin a bivši policajac kupuje i dostavlja pošiljku - otkrili su oni.

foto: Kurir

Na dan hapšenja, 19. avgusta, policija je pratila bivšeg policajca do Pavlovićeve kuće.

- Kada je stigao na odredište, u automobilu je pronađeno 47 kilograma kokaina vrednog 1,8 miliona evra, koji bi na crnom tržištu dostigao pet puta veću cenu. Tada je uhapšena cela grupa, a na veliko iznenađenje policajaca, u kući je pronađena i Hajdi Rohas, za čije je hapšenje bila ponuđena nagrada, jer se sumnjičila za pokušaj otmice - otkrili su izvori.

Otmica zbog prevare

Posle identifikovanja Hajdi, klupko je počelo da se odmotava i brzo je otkriveno da Pavlović nije Vladimir Nikolić, kako se predstavio.

- Zapravo, Hajdi Rohas i Drago Pavlović sumnjiče se da su učestvovali u pokušaju otmice svog zemljaka Branka Mijuškovića, koji je takođe na Interpolovoj poternici. Navodno, Pavlović je organizovao otmicu jer mu Mijušković nije platio jednu pošiljku koju mu je poverio - otkrivaju oni.

Biografija

HAPŠEN I U SRBIJI

Peruanska policija proverava i da li je Pavlović u junu 2007, samo nekoliko meseci pre nego što je utočište našao u Južnoj Americi, bio uhapšen na beogradskom aerodromu pošto je u njegovom stomaku otkriveno 70 ampula kokaina.

Najverovatnije je reč o istom čoveku koji pre toga nije imao kriminalni dosije. Kako se sumnja, čim je pušten iz pritvora, nabavio je falsifikovana dokumenta i pobegao u Limu - navodi izvor iz istrage.

OSUĐEN U HRVATSKOJ / GUTALI SU I PO 500 GRAMA KOKAINA

Drago Pavlović je u Zagrebu osuđen na četiri, a Branko Mijušković na tri godine zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Srbiju i Hrvatsku.

Prema optužnici hrvatskog pravosuđa, oni su bili mule kojima se za jedan obavljen posao plaćalo po 2.000 evra. Zanimljivo je što su navodno neki od njih pristali da švercuju kokain jer im se u Južnoj Americi ogranizovao dobar provod.

Kokain se krijumčario iz Lime do Ljubljane, Beograda i Milana. Drogu su gutali u specijalnim metalnim kapsulama pre leta iz Lime, a kasnije su ih pomoću laksativa izbacivali. Neki od njih bili su sposobni da progutaju i do 500 grama kokaina.

Kurir / Jelena Spasić

Foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kriminalci koji su obeležili 90-te!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track