Bivši direktor Kolubare Tomić negirao krivicu

Afera Kolubara

Bivši direktor Kolubare Tomić negirao krivicu

Crna Hronika -
Tomić je na početku suđenja njemu i petorici njegovih saradnika rekao da su on i drugi optuženi žrtve medijske hajke pod nazivom "Prevara veka", odnosno "Afera Kolubara"

BEOGRAD - Nekadašnji direktor "Kolubare" Dragan Tomić negirao je krivicu po optužnici Višeg tužilaštva u Beogradu zbog malverzacija sa gvožđem, kojima je to preduzeće oštećeno za 58,8 miliona dinara.

Tomić je na početku suđenja njemu i petorici njegovih saradnika rekao da su on i drugi optuženi žrtve medijske hajke pod nazivom "Prevara veka", odnosno "Afera Kolubara" sa ciljem da se DSS, čiji je član, uništi i predstavi kao kriminalno udruženje.

"Samo sud može da odlučuje o krivici, a ne 'politički pristrasni mediji'", rekao je Tomić.

Početku suđenja prisustvovali su i funkcioner DSS Andreja Mladenović i dva sveštenika.

Tomić je u uvodnoj reči rekao da je on dobitnik priznanja menadžer godine za 2007. i da je od Srpske pravoslavne crkve nagrađen Ordenom Svetog Save drugog reda i sa još dva ordena.

"Kao pravoslavac verujem da je oteto prokleto", rekao je Tomić i zaplakao.

On je dodao da je optužnica puna netačnih navoda i pogrešno interpretiranih činjenica i objasnio da "Kolubara" nema kao delatnost prodaju gvožđa, već da prodaje otpad od rashodovane opreme.

Cenu, prema njegovim rečima, određuje komercijalna služba, a cena je niža od one koju železare plaćaju za sirovinu, jer posrednička firma ("Inos") otpadno gvožđe prerađuje u sirovinu pogodnu za železaru i tu leži razlika u ceni.

Tokom dana i u utorak izskaze će dati i ostali optuženi.

Optužnicom se Tomić i njegovi saradnici terete da su od 2003. do 2008. godine firmi "Inos sirovina" iz Lazarevca prodavali sekundarne sirovine po ceni od šest dinara za kilogram umesto za 16 dinara koliko je bila tržišna cena u tom periodu.

Tomić je rekao i da se on ugovore na osnovu kojih se tereti u ovom slučaju nije detaljno proučavao jer se kao generalni direktor udubljivao samo u ugovore koji su bili od strateškog značaja za "Kolubaru" i da se cenama sekundarnih sirovina bavila komercijalna služba "Kolubare", a ne on kao generalni direktor.

Osim bivšeg direktora "Kolubare", optužnicom Višeg tužilaštva terete se pomoćnik direktora za komercijalne poslove Milivoje Ristić (55), zamenik direktora i direktor od 2008 Vladan Jovičić (50), pomoćnik direktora za komercijalne poslove Radisav Ranković (59), zamenik direktora Kolubare Milovan Obradović (51) i direktor preduzeća "Inos sirovine Lazarevac", koje je do 2009. bilo društveno, Milovan Radisavljević.

Svi su optuženi da su izvšili krivično delo zloupotreba službenog položaja od juna 2004. do decembra 2008. za koje im preti kazna do 12 godina zatvora.

U optužnici se navodi da je direktor "Inos sirovine" koristio prijateljstvo sa Tomićem, Jovičićem i Obradovićem i ugovarao za kupovinu gvožđa niže cene od tržišnih, pa je tako "Kolubara" oštećena za 58.832.390 dinara.Rukovodioci "Kolubare" se terete i da nisu preduzimali nikakve mere prema "Inos sirovinama" zbog neplaćenog duga za gvožđe.

Tomić je u pritvoru Okružnog zatvora u kojem je od hapšenja 2. oktobra prošle godine, a protiv njega je podignuta je još jedna optužnica koja ga sa još 27 okrivljenih tereti za zloupotebu službenog položaja povodom zakupa mehanizacije od više privatnih preduzeća za potrebe "Kolubare" kojima je oštetio to preduzeće za 938 miliona dinara, odnosno oko 8.4 miliona evra.Suđenje po toj optužnici još nije zakazano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja