Pilot paraglajdera poginuo zbog pogrešne procene

Izveštaj

Pilot paraglajdera poginuo zbog pogrešne procene

Crna Hronika -
Verovatni uzrok je pogrešna procena pilota u proceni zaokreta u vetar pri čemu je došlo do proklizavanja paraglajdera i udara u drvo

BEOGRAD - Paraglajederista Dragan Miljković (58) poginuo je nedaleko od Niške Banje tokom smotre "Liga Srbije u preletu" zbog pogrešne procene u zaokretu, preliminarni su rezultati istrage koje je saopštio Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

"Verovatni uzrok je pogrešna procena pilota u proceni zaokreta u vetar pri čemu je došlo do proklizavanja paraglajdera i udara u prepreku (drvo)", navodi se u izveštaju Komisije Direktorata za ispitivanja uzroka udesa u civilnom vazduhoplovstvu.

Pilot je poleteo, 24. juna oko 13.20 sati sa poletišta "Koritnjak" kao treći u grupi od 15 paraglajderista i tokom leta koji je trajao tridesetak minuta "izgubio je visinu".

Tražeći mesto za sletanje, "pilot je okrenuo paraglajder niz vetar i zakasnivši sa pravovremenim zaokretom u vetar, krilom paraglajdera zakačio je drvo na visni od oko 15 metara nakon čega je pao na tlo".

"Pad sa te visine je doveo do fatalnih povreda", navodi se u izveštaju resorne komisije a koji je objavljen na internet stranici Direktorata civilnog vazduhoplovstvo.

Paraglajdinig ili jedrenje padobranom je jedan od vazduhoplovnih sportova za čije uspešno savladavanje je potrebna temeljna obuka jer zbog male brzine leta, svaka promena brzine vetra i turbulencija, mogu ugroziti bezbednost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track