POSLEDNJA SKOLETOVA ISPOVEST: Arkan je hteo da me ubije, pa sam ubio ja njega!
Foto: EPA, Privatna Arhiva

ARKANOV UBICA O ZLOČINU U INTERKONTINENTALU

POSLEDNJA SKOLETOVA ISPOVEST: Arkan je hteo da me ubije, pa sam ubio ja njega!

Crna Hronika -

Zoran Uskoković Skole bio ubeđen da će ga Željko Ražnatović likvidirati iako su godinama bili u dobrim odnosima, nakon poslednjeg sastanka s Arkanom rekao prijatelju: „Ovaj hoće da me ukloni“

BEOGRAD - Zoran Uskoković Skole, koji se godinama pominjao kao jedan od organizatora ubistva Željka Ražnatovića Arkana u hotelu „Interkontinental“, sa pokojnim komandantom Srpske dobrovoljačke garde godinama je bio u dobrim i poslovnim odnosima.

U poslednjem intervjuu koji je dao autoru knjige „Vidimo se u čitulji“ potvrdio je da je posle likvidacije pozvao udovicu Svetlanu Cecu Ražnatović i izjavio joj saučešće.

Iako je tvrdio da je s Arkanom bio u dobrim odnosima, jedan Skoletov poznanik je u istoj knjizi ispričao da je zapravo sukob Skoleta i Arkana počeo mnogo pre ubistva. Skole je, prema ovoj priči, bio ubeđen da će ga Arkan likvidirati.

foto: Dragan Kadić

Pozajmica postala dug

- Arkan je jednom prilikom zamolio Skoleta, s kojim je u to vreme imao korektne odnose, da mu pozajmi 80.000 nemačkih maraka. Novac mu je, navodno, bio potreban za obaveze prema pripadnicima Srpske dobrovoljačke garde. Skole mu je bez reči pozajmio novac, a nikakav razgovor o roku njegovog vraćanja nisu vodili. Prošlo je nekoliko meseci kada je Skole napomenuo Arkanu da bi bilo zgodno da mu vrati pozajmicu. Arkan mu je nonšalantno odgovorio: „Ma pusti, to je tvoja donacija za gardu.“ Skole, međutim, nije bio čovek koji olako prelazi preko uvreda i evidentnog pokazivanja da ga druga strana ne uvažava i smatra manje vrednim. Pomenuta „nesuglasica“ bila je tek uvertira u neuporedivo značajniji sukob - ispričao je u knjizi jedan od prijatelja Zorana Uskokovića Skoleta.

Daleko veći sukob, koji je u ekskluzivnom intervjuu za Kurir kao „kap koja je prelila čašu“ pomenuo i Dragan Nikolić Gagi, bio je transfer fudbalera Nikole Lazetića.

- Kada je Arkan odlučio da kupi Fudbalski klub Obilić, svima je bilo jasno da mu ambicije ne zadovoljavaju tada realne mogućnosti kluba. Za rekordno vreme Obilić se plasirao u elitno fudbalsko takmičenje i odmah osvojio šampionat Srbije - rekao je Nikolić.

Dovučen

Transferi fudbalera, prema rečima poznavalaca prilika, u tom periodu obavljali su se mimo bilo kakvih finansijskih kontrola, a istovetno se događalo i prilikom prodaje igrača u inostrane klubove. Definitivan razlaz između Arkana i Skoleta nastao je upravo zbog fudbalera. Sve se zakuvalo oko Nikole Lazetića, kog su Skole i njegovi prijatelji s treninga u novosadskoj Vojvodini dovukli u Beograd da odmah potpiše ugovor s Arkanom i Obilićem. Lazetićev kasniji odlazak u inostranstvo navodno je bio vredan bar desetak miliona maraka, ali se tom novcu i pouzdanoj visini transfera nije ušlo u trag. Kako bilo, Uskoković i Ražnatović se nisu razumeli oko procenta polaganja prava na novčanu naplatu. Skoletovi poznanici kažu da je tvrdio kako su u poslu oko Lazetića pola-pola, ali je Arkan očigledno mislio da Skoletu pripada samo prihod od „tehničkog angažmana“ prilikom dovođenja fudbalera u Obilić.

Poslednji susret

- Prilikom njihovog poslednjeg susreta, Arkan je već pokazivao izvesnu netrpeljivost. Jednostavno je pitao Skoleta: „Da li si zadovoljan milionom? „ Skole je odgovorio da jeste. Brzo su se rastali. Čim su kročili napolje, Skole se okrenuo ka prijatelju s kojim je došao na sastanak i rekao: „Ovaj hoće da me ukloni. Moraćemo mi...“ Ne znam kako je to shvatio, ali je sa sastanka izašao ubeđen da Arkan želi da ga ubije - opisuje Skoletov prijatelj iz tog vremena.

foto: Dragana Udovičić

Podsetimo, u ispovesti za Kurir Dragan Nikolić Gagi je otkrio da je likvidaciju Arkana iz Nemačke telefonom, 17. januara 2000. navodio upravo Skole, dok je Branko Jevtović Jorga bio u hotelu pre nego što je Dobrosav Gavrić ušao i pucao.

Dve nedelje pre ubistva

DOKLE ĆE ARKAN OVAKO DA ŽIVI

Skoletov prijatelj prisetio se i razgovora koji je vodio s Uskokovićem tri nedelje pre ubistva. S njima je tada sedeo i policajac koji je kasnije pucao u Arkana Dobrosav Gavrić.

- Pozdravili smo se i Skole je seo za moj sto. Iznenada je upitao: „Šta misliš, koliko će Arkan ovako da živi?“ Bio sam zbunjen. Odgovorio sam: „Ako ovako nastavi, možda neće dugo, ili bar ne na slobodi.“ Skole se na to nasmejao i rekao: „Živeće taj hiljadu godina.“ To je bilo sve. Tad mi je to delovalo kao veoma čudan razgovor - ispričao je Skoletov prijatelj.

Kurir / Vojislav Tufegdžić

Foto: EPA, Privatna arhiva, Dragan Kadić, Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PODSEĆANJE- pet najvećih klanova u Beogradu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track