Najnovije vesti

(FOTO) GIŠKA SAHRANJEN U KUČIMA: Sestra ispunila amanet, pohranjeni posmrtni ostaci Đorđa Božovića
Foto: Vijesti.me/Zoran Đurić

skup na groblju u malom crnogorskom selu

(FOTO) GIŠKA SAHRANJEN U KUČIMA: Sestra ispunila amanet, pohranjeni posmrtni ostaci Đorđa Božovića

Crna Hronika

KUČI - Porodica i prijatelji su sahranjivanjem posmrtnih ostataka u Kučima ispunili njegov amanet da ako pogine počiva "među svojima u Crnoj Gori".

foto: Privatna Arhiva

Posmrtni ostaci komandanta Srpske garde Đorđa Božovića Giške su posle opela sahranjeni u porodičnoj grobnici u selu Bezjovo, u Kučima. Božović je poginuo na ratištu kod Gospića, 1991. godine, pod nerazjašnjenim okolnostima, pišu Vijesti.

foto: Vijesti.me/Zoran Đurić

Na groblju se tokom opela, koje je služio protojerej Velibor Džomić, bili rodbina pokojnog Božovića, saborci i prijatelji. Među njima su bili Branislav Mićunović, njegov brat Božidar Mićunović, Sava Grbović, fudbalski menadžer Radojica Božović i bivši sportisti Dušan Savić i Zvezdan Terzić.

foto: Vijesti.me/Zoran Đurić

Džomić je kazao da se nisu sabrali oko smrti nego oko života, jer se desilo "veliko znamenje kojim Bog objavljuje svoju milost i svoju ljubav svome narodu". "I čulo se to već na sve četiri strane sveta, nema potrebe da vam govorim ono što vi već svi znate, a što se dogodilo juče kada je taj svešteni, mučenički grob otvoren, da je brat Đorđe izašao ponovo da ga ogrije sunce - celokup. To je jedno od Božjih znamenja u ovom vremenu”, kazao je Džomić.

"Bog mi je svedok da bih ja, kada bih se pitala, željela da ja sada ležim ovde, a da moj brat priča", kazala je Giškina sestra Slavica. “Pričao je puno puta kako mu je srce ostalo na groblju Martinika, kada se prvi put popeo ovde i video spomenik, koji je moj otac podigao 1953.godine, gde je sakupio sve ostatke svojih predaka. Đorđe je odlučio da prenese oca i da i on bude tu sahranjen”, kazala je Slavica Božović. 

foto: Vijesti.me/Zoran Đurić

Ona je ispričala da joj je brat noć pre odlaska u Gospić sa Srpskom gardom ostavio amanet da ako pogine da ga sahrani u Kučima. Božovićeva se zahvalila brojnim rođacima i gardistima, kao i Đorđevom bratu Branu Mićunoviću, što je pomogao da se Giškina želja ispuni i što se “bezbroj puta prema njihovoj porodici poneo kao da je Đorđe živ”.

(Kurir.rs/Vijesti.me/Željka Vučinić)

Foto: Vijesti.me/Zoran Đurić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...