NASTAVLJENO SUĐENJE OSMORICI ŽANDARMA: Sud analizirao snimak, kadar po kadar
Foto: Marina Lopičić

Incident na Paradi ponosa

NASTAVLJENO SUĐENJE OSMORICI ŽANDARMA: Sud analizirao snimak, kadar po kadar

Crna Hronika -

BEOGRAD - Na suđenju osmorici žandarma optuženih za napad na braću premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom Parade ponosa 2014. godine danas je pregledan televizijski snimak incidenta, a potom se prešlo na analizu pojedinačnih kadrova.

Na tom video zapisu od 1 minuta i 45 sekundi, koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na Jutjubu, pored ostalog, se jasno vidi kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju uz zid zgrade.

Incident se dogodio 28. septembra 2014. godine na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, neposredno pred održavanje Parade ponosa u Beogradu kada je, iz bezbednosnih razloga, u centru grada bilo pojačano prisustvo policije.

Nakon gledanja snimka, Viši sud je odlučio da ga analizira gledanjem frejmova (fotografija iz snimka), kako bi utvrdio "ko je ko na snimku i ko preduzima koje radnje". Inače jedna sekunda snimka sadrži 24 frejma, a ukupan snimak ima 2.640 frejmova.

Na današnjem pretresu za više od tri sata pregledano je manje od 50 frejmova, odnosno nešto vise od dve sekunde snimka, pošto su svaki komentarisali branioci optuženih, a povremeno i tužilac. Sud je odbio zahtev branilaca za ponovnu analizu audio snimka.

Na sledećem suđenju koje je zakazano za 3. novembar sud će nastaviti analizu frejmova. Više tužilaštvo u Beogradu tereti optužene da su kao saizvršioci počinili krivicno delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje, odnosno za prebijanje pripadnika "Kobri" Saše Jovanovića i Saše Stankovića, kao i Andreja Vučića i Predraga Malog.

Optuženi su Prerag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Djordević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić. Mitroviić, kao komandant voda Žandarma, tereti se i za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Vulin kao Rambo! Ovo je kućni arsenal ministra odbrane!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track