KNELETOV SUDNJI DAN! ZAŠTO JE STVARNO UBIJEN: Oteo džip od pogrešnog čoveka!
Foto: Stefan Jokić

feljton! Najveća nereŠena ubistva iz 90-ih

KNELETOV SUDNJI DAN! ZAŠTO JE STVARNO UBIJEN: Oteo džip od pogrešnog čoveka!

Crna Hronika -

Kao motiv ubistva Kneleta najviše se provlačila teza da je likvidiran u znak osvete jer je oteo džip od Miodraga Miše Cvjetinovića, koji je bio u porodičnoj vezi s Radetom Ćaldovićem Ćentom. Prema drugoj, manje verovatnoj verziji, ubijen je jer je bio blizak s tadašnjom opozicijom.

Ako je tačna verzija prema kojoj je motiv za likvidaciju bilo otimanje džipa, akcija je munjevito planirana. Knele je oteo vozilo oko podneva 28. oktobra. Prodao ga je oko 18 sati, a dva sata kasnije vratio se u Beograd. Istovremeno je organizovana trojka zadužena za likvidaciju i nepunih 12 časova pošto je uzeo džip Knežević je likvidiran.

Uzeo ključeve i nestao

Kako se može videti iz policijskog zapisnika od 6. novembra, jedan od svedoka je tog dana na parkingu ispred hotela „Hajat“ razgovarao s mladićem koji mu se predstavio kao Miša, a odgovara opisu Miodraga Cvjetinovića. Svedoku je rekao da čeka Kneleta, Gorana Vukovića i Darka Stanojevića. Ispričao je da mu je Knele prišao tog jutra dok je on razgovarao s Vukovićem i zatražio ključeve njegovog džipa „nisan patrol“, posle čega se nije vratio. Miša je jasno rekao svedoku da čeka Kneleta kako bi mu vratio džip, a da od Vukovića i Stanojevića očekuje da u tom smislu utiču na svog prijatelja.

Iz informativnog razgovora s Darkom Ašaninom, obavljenog 8. decembra 1992, vidi se da ga je Knežević 28. oktobra u popodnevnim satima posetio u Krnješevcima. Svrha posete bila je ponuda za prodaju džipa crne boje marke „nisan patrol“ nemačkih registracija. Knele je Ašaninu rekao da auto nije ukraden i zatražio od njega 15.000 maraka. Ašanin je isplatio 5.000 i Knele je otišao. Tokom iste noći Ašanina je posetio Rade Ćaldović Ćenta. Odmah po dolasku Ćaldović je u dvorištu video džip, pa je došlo do rasprave. S obzirom na to da je Cvjetinović bio Ćaldovićev zet, pretpostavlja se da ga je ovaj zamolio za pomoć. Međutim, istraga je nedvosmisleno utvrdila da Ćenta pre dolaska kod Ašanina nije ništa znao o otmici džipa.

Javio se iz Frankfurta

Cvjetinović je otputovao za Frankfurt već 29. oktobra, odakle je odgovorio na optužbe da je bio umešan u ubistvo:

- Ne pripadam ljudima koji se bave odmazdom. Govorim ovo zbog istine, a ne zbog straha za moju užu i širu porodicu i brojne prijatelje.

Među kriminalcima se, ipak, govorilo da je Knele pogrešio jer je mislio da je Cvjetinović „mek“.

- Nije ga poznavao, ovaj je dugo živeo u Nemačkoj. Uopšte nije naivan, tamo je imao i velike akcije - pričali su.

Politička pozadina

UBIJEN ZBOG GIŠKE I BELOG?

Jedno od prvih objašnjenja Kneletovog ubistva trebalo je da bude njegova veza s Belim i Giškom, odnosno njihovim političkim uverenjima. Kneletov otac je u to vreme tvrdio da likvidacija ima isključivo političku pozadinu. Po njegovom uverenju, još u vreme pogibije Belog postojao je plan da Beli, Giška, Goran Vuković i Knele budu likvidirani iste večeri - po povratku sa skupa Srpske garde održanog u Topoli.

Sutra: Ubistvo Radovana Stojičića Badže

foto: Kurir

Kurir / E.K.

Foto: Stefan Jokić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kriminalci koji su obeležili 90-e!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track