SLUČAJ PALJENJA AMBASADE SAD: Nastavak suđenja neposrednim izvršiocima u ponedeljak! USKORO PRESUDA
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

viši sud

SLUČAJ PALJENJA AMBASADE SAD: Nastavak suđenja neposrednim izvršiocima u ponedeljak! USKORO PRESUDA

Crna Hronika -

Nastavak ponovljenog suđenja sedmorici optuženih za paljenje Ambasade SAD u Beogradu 2008. posle mitinga "Kosovo je Srbija" zakazan je za sutra, ponedeljak, 6. novembar u Višem sudu.

Odbrana bi trebala da završi sa izlaganjem završnih reči posle čega će sudsko veće odrediti datum izricanja presude.

Suđenje je ponovljeno jer je Apelacioni sud 2016. ukinuo prvostepenu presudu zbog, kako je objavljeno, nerazumljivosti i protivurečnosti.

Optuženi su bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora zbog teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti.

To su su Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas.

Terete se da su ispred tadašnje zgrade Ambasade SAD prouzrokovali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su posle mitinga "Kosovo je Srbija" organizovano došli i gađali zgradu kamenicama, bakljama i drugim predmetim i izazvali požar.

Ambasada SAD u tom postupku nije tražila odštetu.

Podsetimo, ambasade u Beogradu su napadnute 21. februara 2008. tokom protesta „Kosovo je Srbija“. Kako je u serijalu Insajdera Ne(moć) države objavljeno, oko 18.25 policiji je naređeno da se povuče i time je omogućeno huliganima da pola sata neometano napadaju i pale ambasade SAD i Nemačke.

U neredima nakon mitinga povređeni je 78 građana i 52 policajca.

Tek nakon više od devet godina završena je istraga i podignuta je optužnica protiv pet policijskih službenika koji su komandovali policijom u noći paljenja nekoliko ambasada.

Insajder je imao uvid u optužnicu na osnovu koje se oni terete za teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotrebu službenog položaja.

Kurir.rs/Beta/Insajder

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Pakleni puč u SPS! Šta to Ružić sprema Dačiću?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track