Šešelj sudiji: Vama da ustajem? Pa ja sam vojvoda

Lider SRS oduđen na dve godine

Šešelj sudiji: Vama da ustajem? Pa ja sam vojvoda

Crna Hronika -
Ja vama da ustanem, pa vi niste normalni...Ja sam četnički vojvoda". Presuda je "poverljiva", a biće objavljena njena redigovana verzija, poručuo Šešelj sudiji koji ga je pozvao da ustane

HAG - Tribunal u Hagu osudio je jutros Vojislava Šešelja na dve godine zatvora zbog nepoštovanja suda. Šešelj je, po treći put, osuđen zbog nepoštovanja suda zato što je odbio više naloga Tribunala da sa svoje internet stranice ukloni četiri knjige i druge dokumente u kojima je otkrio identitet zaštićenih svedoka iz glavnog procesa po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Kako je, izričući presudu, rekao predsedavajući sudija Stefan Treksel (Trechsel), Šešelj je time "namerno i voljno ometao sprovođenje pravde" zato što je propustio da sprovede naloge sudija i sa internet stranice ukloni dokumente, na šta je bio "obavezan".

Sudija je podsetio da je sam Šešelj potvrdio da samo on odlučuje šta će se pojaviti na stranici, rekavši da ne namerava da ukloni dokumente. Prema rečima sudija Treksela, određujući visinu kazne veće je imalo u vidu da je Šešelj počinio "teško nepoštovanje suda", a kao otežavajuću okolnost uzelo je i prkosni odnos optuženog koji je prekršaj ponovio, čime je ugrozio efikasnost Tribunala.

"Time je počinio direktan napad na pravosudnu vlast Tribunala", naznačio je sudija Treksel.

Predsedavajući sudija rekao je da je presuda doneta većinom glasova sudija, a da se on protivio, zalažući se za "značajno lakšu kaznu".

Na poziv sudije Treksela da ustane kako bi mu bila izrečena kazna, Šešelj je odgovorio: "Ja vama da ustanem, pa vi niste normalni...Ja sam četnički vojvoda". Presuda je "poverljiva", a biće objavljena njena redigovana verzija.

Na trećem suđenju zbog nepoštovanja suda, održanom 11. i 18. juna, Šešelj je odbio da izloži odbranu, tvrdeći da mu sud krši procesna i statusna prava time što nije dozvolio da u sudnici bude njegov referent za predmet (case manager) Nemanja Šarović.

Raspravno veće zaključilo je, nasuprot tome, da referent nije potreban zbog jednostavnosti predmeta, a da se Šešelj odrekao prava na odbranu, pošto je odbio više poziva sudija da je izloži. Sudije su odobrile da Šešelja, kao svedoka, ispituje njegov pravni savetnik Dejan Mirović.

Veće nije razmatralo zahtev optuženog za izuzeće sudije O Gon Kvona (O-gon Kwon) zato što je nije pisano obrazložio. Šešelj je najavio da će na takvu odluku suda uložiti žalbu, tvrdeći da mu je sud "onemogućio da izloži odbranu".

Tribunal je do sada Šešelja dva puta osudio zbog nepoštovanja suda zato što je obelodanio identitet zaštićenih svedoka. Prva presuda na 15 meseci zatvora je pravosnažna, a na drugu kojom mu je izrečena zatvorska kazna od 18 meseci, žalbe su uložili Šešelj , ali i tužilac koji traži da kazna bude povišena na tri godine zatvora.

Lider SRS je više puta pred Tribunalom najavio da će "izazvati deset procesa za nepoštovanje suda", kako bi rad suda učinio apsurdnim.

U glavnom postupku protiv Šešelja po optužnici za ratne zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, očekuje se presuda koja bi trebalo da bude izrečena do marta iduće godine. Tužilaštvo je u martovskoj završnoj reči zatražilo da vođa radikala bude kažnjen sa 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se brani sam, tvrdio je da nijedna tačka optužnice protiv njega nije bila dokazana, sugerišući da bi trebalo da bude oslobođen.

U pritvoru Tribunala u Sheveningenu, Šešelj je od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je sud obelodanio optužnicu protiv njega. Posle jednog neuspelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, glavno suđenje je počelo u novembru 2007.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track