Prekinuto pripremno ročište za aferu vakcine

Afera vakcine

Prekinuto pripremno ročište za aferu vakcine

Crna Hronika -
Advokat Vukajlovićeve Radoslav Baćović izjavio je da su branioci na pripremnom ročištu predložili da se ovaj sud, Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu, oglasi funkcionalno nenadležnim i da predmet dostavi Višem sudu u Beogradu krivičnom odeljenju

BEOGRAD - Pripremno ročište bivšoj direktorki Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlani Vukajlović i direktorima farmaceutskih firmi za zloupotrebe u nabavci vakcina u Specijalnom sudu prekinuto je, dok se ne odluči po zahtevu branilaca da se taj Sud oglasi nenadležnim.

Advokat Vukajlovićeve Radoslav Baćović izjavio je da su branioci na pripremnom ročištu predložili da se ovaj sud, Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu, oglasi funkcionalno nenadležnim i da predmet dostavi Višem sudu u Beogradu krivičnom odeljenju.

"Sve to iz razloga što u konkretnom slučaju ne postoji organizovana kriminalna grupa, nema koruptivnih elemenata, a da to navodi tužilac", rekao je Baćović.

On je istakao da je najvažnije da Svetlanu Vukajlović nije imenovala Vlada Srbije da bi se mogla ustanoviti nadležnost tog suda, već Upravni odbor.

"O našem predlogu danas ili sutra odlučiće Krivično veće posebnog odeljenja, a do tada je ročište prekinuto. On je dodao da su svi optuženi u ovom procesu osporili da su učinili krivično delo koje im se stavlja na teret.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je krajem februara optužnicu protiv bivše direktorke RŽO Svetlane Vukajlović, bivše direktorke "Jugohemije" Smiljke Mileusnić Adžić, direktora kompanije

"Jugohemija farmacija" Vladimira Gravara i direktora "Detapa" Ljubomira Pavićevića zbog sumnje da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv "svinjskog gripa" krajem 2009. oštetili državni budžet za oko 1, 25 miliona evra.

Svi se terete za krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Optužnicom im je stavljeno na teret da je u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv svinjskog gripa za najboljeg ponuđača izabrana kompanija "Jugohemija farmacija", iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina švajcarske kompanije "Novartis", niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju.

Na taj način su u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici - preduzeća "Jugohemija farmacija" i "Detap", koji su po osnovu uveženih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupunu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara, za koliko je istovremeno oštećen i budžet Srbije.

Bivša direktorka "Jugohemije" Smiljka Mileusnić Adžić puštena je 24. maja iz pritvora Okužnog zatvora u Beogradu, pošto je njena odbrana položila sudu jemstvo za odbarnu sa slobode.Prethodno je Specijalni sud u Beogradu doneo odluku da se Mileusnić Adžić pusti iz pritvora uz jemstvo. Njena odbrana je položila sudu jemstvo, odnosno upisala hipoteke na kuću od oko 100.000 evra.

Nekoliko dana kasnije da se brani sa slobode puštena je i direktorka RZ ZO pošto je njena odbrana položila jemstvo hipotekom na stan od oko 100.000 evra da neće pobeći do okončanja postupka.

Prethodno je Specijalni sud usvojio predlog odbrane da Vukajlović, Mileusnić i Pavićevića pusti iz pritvora uz jemstvo, dok je četvrti optuženi Gravar ranije pušten iz pritvora.

Vukajlovićeva, Pavićević i Gravar uhapšeni su 19. septembra prošle godine, a Mileusnić Adžić, sestra bivše potpredsednice kompanije "Delta" Milke Forcan, tri meseca kasnije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja