Najnovije vesti

SPREČEN POKUŠAJ ŠVERCA: Zaplenjen zlatni džepni sat Patek Filip iz 1921. velike kolekcionarske vrednosti
Foto: Profimedia

akcija carine na prelazu horgoš

SPREČEN POKUŠAJ ŠVERCA: Zaplenjen zlatni džepni sat Patek Filip iz 1921. velike kolekcionarske vrednosti

Crna Hronika
17:51h

BEOGRAD - Carinici su na graničnom prelazu Horgoš, zaplenili 13 satova od kojih se za primerak džepnog sata "Patek Philippe" iz 1921. sumnja da ima veliku kolekcionarsku vrednost.

"Reč je o jednom od najpoznatijih satova na svetu, a kada se zna da su to satovi iz limitiranih serija, ne isključujemo mogućnost da je pripadao nekoj poznatoj ličnosti, što mu dodatno diže vrednost'', kaže načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Ivan Ribać.

foto: Kurir.rs/Nebojša Mandić

U ovom tenutku ne isključujemo mogućnost da je potekao iz nekog krivičnog dela, kao što je pljačka privatne kolekcije ili zalagaonice na Zapadu, što ćemo svakako proveravati u nastavku našeg rada na ovom slučaju", rekao je Ribać.

Pored vrednih satova, carinci su 11. decembra, otkrili i tri prstena sa dragim kamenjem i jedan zlatan broš.

Oko ponoći je na ulazu u zemlju detaljno pregledan ''Volvo V5'' beogradskih registarskih oznaka kojim su trojica srpskih državljana putovala iz Minhena u Beograd.

Vozač automobila, Beograđanin (77) je cariniku prijavio da nosi 12 litara vina i slatkiše, dok su njegovi saputnici – otac i njegov sin (30) rekli da nemaju ništa sem ličnog prtljaga.

Carinici su prtljagu saputnika pronašli 11 muških ručnih i džepnih satova poznatih robnih marki kao što su "Lowenthal", "Omega", "Zenith" i dr. , prsten sa zelenim kamenom za koji se veruje da je reč o smaragdu, kao i jedan zlatni broš.

foto: Nebojasa Mandić

U ličnoj torbici vozača, carinici su potom otkrili i džepni sat marke "Patek Philippe" za koji se sumnja da ima značajnu kolekcionarsku vrednost, kao i još jedan, takođe vredan ručni sat marke ''Audemars piguet''.

U novčaniku istog putnika pronađena su još dva prstena od belog zlata sa dijamantima.

"Jasno je da je reč o krijumčarenju veoma vrednih kolekcionarskih eksponata. Primera radi, džepni časovnik "Patek Philippe" iz 1921. godine, bez mehanizma je težak oko 117 grama i napravljen od zlata od 18 karata. Vrednost ovakvih primeraka može da dostigne vrtoglave cifre na kolekcionarskim aukcijama, ali mi ćemo o vrednosti moći nešto da kažemo tek nakon stručne ekspertize'', kaže Svetozar Nakarada, šef Odseka za suzbijanje krijumčarenja Subotica, navodi se u saopštenje.

(Kurir.rs/FoNet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo ko je izneo šokantne tvrdnje da je radikal Spaho poslanicima podvodio prostitutke!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja