Najnovije vesti

SPASOJEVIĆ IM JE NAREDIO DA UBIJU NAJBOLJEG DRUGA: Dok je radio na kompjuteru Krsmanović je otišao po sok a Jurišić izvukao pištolj...
Foto: Privatna Arhiva, Profimedia

Zemunski klan, život iznutra

SPASOJEVIĆ IM JE NAREDIO DA UBIJU NAJBOLJEG DRUGA: Dok je radio na kompjuteru Krsmanović je otišao po sok a Jurišić izvukao pištolj...

Crna Hronika

Milan Jurišić i Dušan Krsmanović, po naređenju šefa Dušana Spasojevića, likvidirali Marka Petrovića iako su s njim bili bliski

Čak i u dnevnoj sobi Spasojevićevog zdanja u Šilerovoj, gde su stajala četiri monitora i prikazivala situaciju oko kuća, vođa klana, Luković i njihovi telohranitelji držali su pištolje u ruci ili na stolu.


U okolini zgrade nalazilo se 12 kamera koje su snimale čitav prostor između okolnih ulica. Stanovnici ovog dela grada u Zemunu tvrdili su da je Spasojević imao tri kruga obezbeđenja. Dva su bila napolju, oko naselja i ispred zgrade u Šilerovoj 38, a jedno unutra.


Atmosfera straha


Spasojević je imao običaj da šeta po kući s pištoljem i viče: „Mi smo najbolji!“ U nekom trenutku je to postao i svojevrsni ratni poklič vođe klana.

 

- Spasojeviću je moć udarila u glavu. Stalno je pričao da ćemo prvo da ubijemo ovoga, pa onoga, uglavnom stalno je pominjao da neko treba da se ubije. Govorio je: „Mi smo država u državi, moćniji smo od države“ i prosto je ubedio članove klana u tu navodnu moć - izjavio je zaštićeni svedok Đura Mutavi.

Milan Jurišić (levo) i Dušan Krsmanović, foto: Privatna Arhiva, Profimedia


Atmosferu u klanu pukovnik policije Mile Novaković opisuje kao šizofrenu.

- Svi su bili u konstantnom, užasnom strahu. Svakodnevno su se plašili za svoj život. Spasojević je naredio i likvidacije svojih ljudi. Čitava ekipa oko njega znala je šta će se desiti nekom ko pobegne, ode na drugu stranu, počne nešto drugo radi, ili hoće da izađe iz njihovog kruga. Marka Petrovića, njihovog člana, ubili su zbog neke izmišljene priče da je planirao da otme Spasojevićevu ćerku dok je on bio u zatvoru. S Petrovićem su najbolji drugovi bili Milan Jurišić i Dušan Krsmanović - priča Novaković.

 

- Baš njima je Spasojević naredio da likvidiraju Petrovića. Namerno, njegovim najboljim drugovima. Oni su otišli kod Petrovića kako bi on na Jurišićev kompjuter navodno instalirao neke nove programe. Dok je radio na kompjuteru, Krsmanović je otišao po sok u kuhinju, a Jurišić izvadio pištolj i bez ikakve reči Petroviću s leđa pucao u glavu. Pucao je i drugi put da bi bio siguran. Đura Mutavi je na buvljaku kupio vreću za spavanje i najveću torbu koju je našao, priča Novaković i dodaje:


Smakli ga kao kera


Petrovićevo telo umotali su u vreću, stavili u torbu, ubacili u prtljažnik automobila i odvezli se do šume kraj auto-puta naspram aerodroma. Telo su bacili u pripremljenu rupu i zakopali ga. Pronašli smo telo posle Krsmanovićevog priznanja. Petrovića su ostavili samo u gaćama, pored njega su bacili kesu s disketom i njegove patike. Ništa više. Tako je teško i ružno bilo videti kako su ga spakovali... Kao kera.

 

Dušan Spasojević Šiptar, foto: Privatna Arhiva


Bolesno objašnjenje vođe klana

ŠIPTAR SLAGAO OCA UBIJENOG


O pravom motivu Spasojevićevog naređenja da se likvidira Marko Petrović u klanu ništa pouzdano nisu znali. Spasojević je kasnije pričao da je Petrović nestao i pobegao u BiH. Čak je ocu ubijenog krajem septembra 2001. rekao „da mu je Legija poslao sina u Bosnu da obezbeđuje Radovana Karadžića“.

- Posle ubistva Marka Petrovića sve je poprimilo ozbiljne razmere jer smo znali da to može da se dogodi bilo kome od nas - ispričao je Saša Petrović.


SUTRA: Hvalisanje ubistvima


Kurir / Piše Vojislav Tufegdžić, autor kultnog filma „Vidimo se u čitulji“

 

Foto: Profimedia, Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: HULIGAN IZ HRVATSKE PROPEVAO! Evo ko ga je angažovao za derbi i koliki novac je dobio!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...