(FOTO) CARINICI ZAŠTITILI BLAGO: Sprečeno iznošenje antičkog novca i biste legionara iz Srbije
Foto: Carina Srbije

(FOTO) CARINICI ZAŠTITILI BLAGO: Sprečeno iznošenje antičkog novca i biste legionara iz Srbije

Crna Hronika -
1 / 5 Foto: Carina Srbije

BEOGRAD - Carinski službenici su na graničnom prelazu Batrovci sprečili da iz zemlje bude iznet veliki broj antikvitetnih predmeta i novčića, saopštila je Uprava carina.

foto: Carina Srbije

Prekršaj je otkriven kada je u sredu na pregled stigao Audi A4 vranjskih registarskih oznaka kojim je upravljao 27-godišnji srpski državljanin albanske nacionalnosti iz Preševa sa saputnikom, 31-godišnjim makedonskim državljaninom, takođe albanske nacionalnosti, iz Kumanova.

foto: Carina Srbije

Detaljnim pregledom vozila carinici su pronašli preko 2.235 starih kovanih novčića upakovanih u novine i najlonske kese, bistu rimskog legionara izlivenu u bronzi, kao i figuricu bika izlivenu u metalu.

Antikviteti, za koje se kao vlasnik prijavio suvozač, makedonski državljanin, bili su sakriveni ispod vozačkog sedišta, u naslonu za ruku, kao i iza zadnje klupe u automobilu.

foto: Carina Srbije

Pošto se kao vlasnik javio strani državljanin, nadležni prekršajni sud je vodio slučaj po hitnom postupku i krijumčar je kažnjen novčanim iznosom od 110.000 dinara i zaštitnom merom privremenog oduzimanja predmeta do okončanja celokupnog postupka.

Kako vrednost prekršaja prelazi jednu trećinu vrednosti vozila, i ono je privremeno zadržano.

foto: Carina Srbije

Antikviteti će naknadno biti podvrgnuti veštačenju kako bi se utvrdilo da li su originalni, iz kog perioda potiču, kao i kolika im je vrednost.

Poslednjih godina carinici se susreću sa brojnim pokušajima krijumčarenja antikviteta, naročito u periodu kada je intenzitet prometa preko graničnih prelaza pojačan, kao što je to slučaj sada pred božićne i novogodišnje praznike, navedeno je u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Carina Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) KOLIKO KOŠTA JELKA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja