UBISTVO BEBE: Da li je 15 godina kazne čedomorki Tanji Lakić Mahud pravedno?
Foto: Zorana Jevtić

Kontroverze zbog presude Tanji Mahud

UBISTVO BEBE: Da li je 15 godina kazne čedomorki Tanji Lakić Mahud pravedno?

Crna Hronika -

Advokat Milosavljević kaže da je u pitanju težak zločin i da je kazna blaga, dok bivši sudija Ivan Bajazit smatra da je ona adekvatna

Presuda Tanji Lakić Mahud, koja je osuđena na 15 godina zatvora zbog teškog ubistva osmomesečne ćerke Anje, izazvala je brojne kontroverze i podelila mišljenja u javnosti o tome da li je postupajući sudija dao blagu kaznu optuženoj ili je pak kazna adekvatna.

Sudija Višeg suda Bojan Mišić je u kratkom obrazloženju presude naveo da je pri određivanju visine kazne imao u vidu da je Lakićeva delo počinila pri smanjenoj uračunljivosti jer je dugogodišnji narkoman.

Tužilac će se žaliti

Međutim, zamenik tužioca Tatjana Sekulić takođe je imala u vidu ovu okolnost, zbog čega na kraju suđenja nije predlagala da čedomorki bude izrečena maksimalna kazna od 40 godina, već za četvrtinu manja. Tužilaštvo je posle presude najavilo da će podneti žalbu.

foto: Privatna Arhiva

Beogradski advokat Nebojša Milosavljević smatra da je za ovako težak zločin kazna od 15 godina isuviše blaga.

- Ukoliko je nesporno utvrđeno da je ona odgovorna za smrt bebe, kazna je morala biti stroža zbog monstruoznosti dela. Očigledno je da je ovde reč o kompromisnoj presudi kojoj sudovi, iz nekog razloga, sve češće pribegavaju u praksi. Lično smatram da kada neko sebe sopstvenim izborom dovede u stanje neuračunljivosti, ne može to koristiti kao olakašavajuću okolnost, posebno zbog posledice dela koje je počinio - smatra advokat Milosavljević, ocenjujući da je kazna morala biti viša i zbog prevencije ovakvih dela.

Olakšavajuća okolnost

S druge strane, advokat i nekadašnji sudija Ivan Bajazit smatra da je olakšavajuću okolnost na visinu kazne sud pravilno ocenio.

- Kazna od 15 godina zatvora uopšte nije mala. S obzirom na to da je reč o osobi koja boluje od zavisnosti, smanjena uračunljivost je, kako zakon kaže, izričita olakšavajuća okolnost, tako da smatram da je kazna sasvim adekvatna - kazao je Bajazit za Kurir.

I. M. - Foto: Zorana Jevtić; Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURUR TV VESTI! SRBIJA NE ODUSTAJE OD MLADIĆA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track