EPILOG AFERE OKO LUKE BEOGRAD: Bivši ministar Predrag Bubalo oslobođen optužbi, tužilaštvo najavilo žalbu
Foto: Zorana Jevtić

Specijalni sud u Beogradu

EPILOG AFERE OKO LUKE BEOGRAD: Bivši ministar Predrag Bubalo oslobođen optužbi, tužilaštvo najavilo žalbu

Crna Hronika -

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas nekadašnjeg ministra privrede i privatizacije Predraga Bubala i ostale optužene optužbi za zloupotrebe prilikom prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću "Vorldfin" iz Luksemburga 2005. godine, čij je krajnji vlasnik biznismen Milan Beko.

foto: Stefan Jokić

Izricanju presude danas je prisustvovao i Beko, koji je prethodno pratio i završne reči tužilaštva i odbrane. Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu Beogradu. Sud smatra da tokom suđenja nije dokazano da su izvršili krivična dela koaj im se stavljanju na teret, naveo je kratko u obrazlzozenju presude sudija Danko Laušević.

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković i Milan Beko na početku su bili zajedno u poslu oko Luke Beograd i u maloprodajnom lancu C-market, ali se Mišković povukao kasnije iz Luke, a Beko iz C-marketa. Luka Beograd je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije. Beko ju je preuzeo 2004. i 2005. godine.

foto: Nebojša Mandić

Pored Bubala u ovom postupku su zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja optužbi su oslobodjeni izvršni direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđevićai Goran Mrđa, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović. Zbog krivičnog dela zloupotreba položaja optužbi je oslobođen bivši direktor Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslav Drobac i bivši finansijski direktor tog privrednog društva Dušan Kosovac.

Advokati zadovoljni, Tužilaštvo najavljuje žalbu

Advokati Predraga Bubala izrazili su zadovoljstvo današnjom oslobađajućom presudom bivšem ministru privrede i privatizacije Srbije za zloupotrebu položaja prilikom prodaje državnih akcija u Luci Beograd, dok je Tužlaštvo najavilo žalbu.

Advokati su u izjavi novinarima ispred zgrade Specijalnog suda ocenili da sud nije pokleknuo pod pritiskom "kampanjski podignutih optužnica" da je "svaka privatizacija bila lopovluk".

U Tužilaštvu za organizovani kriminal je rečeno da će to tužilaštvo, po prijemu i analizi presude uložiti žalbu.

(Kurir.rsBeta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track