Vlajković: Kako da objasnim sinu što su me hapsili?!

Stefan Vlajković za Kurir

Vlajković: Kako da objasnim sinu što su me hapsili?!

Crna Hronika -
Ova hajka na mene može da mi uništiti karijeru, porodicu, reputaciju i na kraju život!, brani se mladi naučnik koji je osumnjičen za falsifikovanje fakultetske diplome i prevaru

BEOGRAD - Nisam kriv!Proveo sam u pritvoru 48 sati i to ću pamtiti dok sam živ! Tek sad sam shvatio koliko ponekad znači da pet minuta što brže prođe! Ova hajka na mene može da mi uništiti karijeru, porodicu, reputaciju i na kraju život! Kako sinu Filipu, koji sada ima godinu i po dana, da objasnim zašto sam bio u pritvoru? Znate kako se kaže: „Nema gore stvari od dobrog saveta i lošeg primera“, a u ovoj situaciji teško je dokazati da li si dobar ili loš.Ovim rečima Stefan Vlajković (26), student fizike iz Vrnjačke Banje, osumnjičen da je pomoću falsifikovane diplome Fizičkog fakulteta prevario Fond za mlade talente, započinje ispovest za Kurir nakon izlaska iz ćelije. On tvrdi da se protiv njega vodi hajka i da nije prevario Fond za talente, jer od njih nije tražio ni dinara.- Kada sam ušao u projekat 50 satelita, zahvaljujući kome nam je u januaru odobren i projekat prvog srpskog satelita, Fond za mlade talente mi je ponudio stipendiju od 570.000 dinara. S druge strane, nisam uhapšen, niti sam se krio, već sam se u pratnji advokata 27. juna javio u beogradsku policiju. Poziv da se javim dobio sam početkom maja. Nisam se odazvao zbog bolesti, ali sam o tome obavestio nadležne. Nakon toga, od branioca sam dobio poruku da prikupim sve dokaze, a rekao mi je i da neće biti neophodno moje saslušanje. To mi je dalo vremena da za oko 15 dana završim rad koji mi bitan za dalju karijeru - objasnio je Vlajković.

Stefan na prijemu u ministarstvu
Stefan na prijemu u ministarstvu

Dobio radnu dozvoluStefan Vlajković kaže da je fakultet upisao 2005. godine.- Na jednoj konferenciji u Nemačkoj upoznao sam se sa sistemom školovanja u inostranstvu i razgovarao s ljudima iz struke. Tada sam odlučio da započnem doktorske studije na međunarodnom univerzitetu, i to u Cirihu. Početkom prošle godine dobio sam radnu dozvolu u švajcarskoj ambasadi u Beogradu - objasnio je Vlajković.

Položio sam 25 ispita!O falsifikovanju ispita Vlajković je rekao da pretpostavlja da mu je to „namestio prodekan Fizičkog fakulteta Ivan Dojčinović“, jer je odbio da ga uključi u projekat prvog srpskog satelita.- U indeksu su evidentirana polaganja, a izdat mi je i sertifikat da sam položio 25 ispita - rekao je Vlajković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja