PRETI MU DO OSAM GODINA ROBIJE: Protiv pokrajinskog funkcionera koji je pre mesec dana usmrtio pešaka podneta krivična prijava
Foto: Printscreen/Google Maps

prijavu podnela policijska uprava subotice

PRETI MU DO OSAM GODINA ROBIJE: Protiv pokrajinskog funkcionera koji je pre mesec dana usmrtio pešaka podneta krivična prijava

Crna Hronika -

SUBOTICA - U osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici primljena je krivična prijava protiv Mihalja Njilaša, potpredsednika pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine, a prijavu je podnela Policijska uprava Subotice, potvrđeno je za Kurir u OJT Subotica.

Njilašu se stavlja na teret krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, pošto je 28. decembra kolima usmrtio Mirka Cvijina, poljoprivrednika u penziji, na lokalnom putu u Bikovu kod Subotice.

Sedamdesetogodišnji Mirko Cvijin je imao naviku, kako je posle nesreće izjavila njegova supruga Marija, da šeta često baš tim putem, iako ga je porodica više puta molila i upozoravala, kako je izjavila, da to ne radi.

foto: Dragana Udovičić

U OJT kažu, da sada predmet protiv Njilaša dospeva u redovan postupak, jer je krivična prijava primljena 24. januara.

"Prema krivičnom zakoniku, za delo po predmetnoj krivičnoj prijavi zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora. Njilašu predstoji saslušanje, u kakvim okolnostima se dogodila nesreća. Zatim će se razmatrati i ostali dokazi, a više informacija za sada ne možemo dati, kako ne bi bila ugrožena njegova prava na odbranu", navode za Kurir u OJT.

Nesreća se dogodila pred Novu godinu, posle 19 sati, kada je Njilaš vozio službeni automobil pokrajinske vlade, škodu, vraćao se sa službenog sastanka iz pravca Subotice, a na ulazu u Bikovo usmrtio nesrećnog Cvijina, koji je odmah preminuo na licu mesta. Mirko je imao suprugu Mariju, sa kojom je 40 godina bio u braku, a iza sebe je ostavio ćerku i sina.

Cvijin koji se našao na lokalnom putu, kojim je Njilaš vozio, živeo je na obližnjem salašu, koji je od mesta nesreće udaljen nekoliko stotina metara.

Podsetimo, Mihalj Njilaš je funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara, a bio je u prethodnom periodu i predsednik opštine Kanjiža, pa se pretpostavlja da se vraćao kući tim putem.

foto: Stefan Jokić

SVM se oglasio povodom nesreće i izrazio saučešće porodici Cvijin, ne želeći da komentariše nagađanja oko nesreće, ali su naveli da očekuju da se nesreća rasvetli i da je vozio sam te večeri službenu škodu, jer je vozaču dao slobodan dan.

"Posle nesreće urađeno je veštačenje, koje će pokazati i da li je bilo tragova kočenja, obavljen je i vanredni tehnički pregled vozila, a Cvijinovo telo je bilo na obdukciji u Novom Sadu, a tokom postupka i nakon saslušanja Njilaša, uradiće se potrebne istražne radnje koje treba da pokažu, kako se tačno nesreća dogodila", kažu iz OJT.

Njilaš je inače advokat po profesiji, a igrom slučaja, još 1999. godine zastupao je u subotičkom opštinskom sudu Ištvana Pastora, sadašnjeg predsednika SVM-a i vlade Pokrajine, koji je takođe u saobraćajnoj nezgodi tada, vozilom usmrtio čoveka, kod sela Čantavir, Križan Imrea. Na kraju postupka Sud je izrekao Pastoru kaznu zatvora od 10 meseci, odnosno dobio je uslovnu kaznu na tri godine, a prema sadašnjem zakonu, po krivičnoj prijavi protiv Njilaša previžena je kazna do osam godina zatvora.

(Kurir.rs/N.H./Foto: Printscreen/Google maps)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! KAMENOVANA KUĆA BIVŠE SUPRUGE OLIVERA IVANOVIĆA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja