PAO BEOGRADSKI INTERNET PREVARANT GOLDDŽANGL (33): Uhapšen zbog hrpe lažnih kartica, na računu mu našli 50.000 dolara
Foto: Reuters

OdeljenjE za borbu protiv visokotehnološkog kriminala U AKCIJI

PAO BEOGRADSKI INTERNET PREVARANT GOLDDŽANGL (33): Uhapšen zbog hrpe lažnih kartica, na računu mu našli 50.000 dolara

Crna Hronika -

Akcija je bila je usmerena na obaranje jedne od najvećih kriminalnih organizacija na Internetu pod nazivom Infraud

BEOGRAD - Pripadnici MUP, SBPOK - Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u okviru velike međunarodne policijske akcije "Shadow Web" na suzbijanju visokotehnološkog kriminala, uhapsili su M.K. (33) iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za falsifikovanje.

foto: Reuters

M.K. je, kako se sumnja, od 2010. do 2017. godine, kao član kriminalnog foruma na internetu Infraud, pod korisničkim imenom Goldjungle reklamirao prodaju, prodavao i davao na upotrebu sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica na koje se unose elektronski podaci sa pravih platnih kartica oštećenih korisnika radi dalje zloupotrebe, kao i obrazaca za izradu lažnih platnih kartica i skeniranih platnih kartica, koje mogu poslužiti kao obrazac za izradu lažnih platnih kartica.

Na ovaj način osumnjičeni M.K. je preko svog računa na servisu Liberty Reserve pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 50.000 američkih dolara, saopštio je danas MUP.

foto: Reuters

Osumnjičenom M.K. je određeno zadržavanje do 48 časova i on je, uz krivičnu prijavu, priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. U međunarodnoj policijskoj akciji "Shadow Web" aktivno su učestvovala odeljenja za borbu protiv visoko tehnološkog kriminala srpske policije i tužilaštva u koordinaciji sa policijama i tužilaštvima iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Australije i drugih država, naveo je MUP.

Akcija je bila je usmerena na obaranje jedne od najvećih kriminalnih organizacija na Internetu pod nazivom Infraud. U ovoj međunarodnoj operaciji uhapšeno je 36 osoba, od kojih je većina u koordinisanoj akciji širom sveta.

Radi se o osobama koje su rukovodile organizacijom Infraud, jednim od najvećih kriminalnih foruma sa gotovo 11.000 članova. Ovaj kriminalni forum se bavio pribavljanjem i prodajom ukradenih podataka, uključujući podatke o kompromitovanim platnim karticama, ličnim podacima građana, bankarskim i finansijskim podacima građana, banaka i kompanija, malicioznih softvera, kao i ukradenih identiteta.

foto: Reuters

Ukradeni podaci su uglavnom prodavani na dark webu. Procenjuje se da je Infraud bio jedan od najvećih kriminalnih foruma za prodaju ukradenih podataka zabeleženih do sada, na kome je, kao se sumnja, prodato oko četiri miliona podataka o ukradenim platnim karticama, pre nego što je on oboren u ovoj velikoj međunarodnoj akciji.

Ministarstvo pravde SAD pretpostavlja da je ovaj kriminalni forum odgovoran za gubitke više od 530 miliona dolara. Osumnjičeni koji su bili uključeni u ovaj kriminalni forum su iz Ukrajine, Pakistana, Francuske, Velike Britanije, Srbije i Rusije.

Forum Infraud je imao slogan In Fraud We Trust (S verom u prevaru), asocirajući na slogan In God We Trust (S verom u Boga) koji se nalazi na novčanicama američkog dolara.

Ministarstvo pravde SAD je u svom zvaničnom saopštenju o ovoj velikoj međunarodnoj akciji pomenulo i aktivno učešće Republike Srbije, a naša državna zastava je postavljena na zvaničnom saopštenju, zajedno sa ostalim državama koje su učestvovale u ovoj akciji, navadeno je u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Reuters/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track