SUĐENJE ZA POKUŠAJ UBISTVA MILANA BEKA Stručni savetnik odbrane: Maja Adrovac nije držala u ruci metke kojima je ranjen biznismen!
Foto: Marina Lopičić

viši sud u beogradu

SUĐENJE ZA POKUŠAJ UBISTVA MILANA BEKA Stručni savetnik odbrane: Maja Adrovac nije držala u ruci metke kojima je ranjen biznismen!

Crna Hronika -

BEOGRAD - Dr Oliver Stojković, stručni savetnik koga je angažovala odbrana Maje Adrovac i Aleksnadra Zdravkovića, danas je u Višem sudu izneo svoj nalaz i mišljenje koji su u potpunosti razlikuje od zvaničnog biološkog veštačenja na kome počiva optužnica, a čiji je potpisnik profesor Dušan Keckarević, zbog čega je u sudnici došlo do verbalnog incidenta!

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Maji Adrovac i nekadašnjem pripadniku zemunskog klana Aleksnadru Zdravkoviću koji su optuženi za pomaganje, odnosno pokušaj ubistva biznismena i vlasnika Luke Beograd Milana Beka.

Na današnjem pretresu saslušan je stručni saradnik odbrane dr Oliver Stojković, koji je izneo nalaz i mišljenje na ranije obavljeno biološko veštačenje, a koje je obavio profesor Biološkog fakulteta Dušan Keckarević.

Keckarević je, podsetimo, na prethodnom ročištu izjavio kako biološki tragovi, izolovani sa ispaljenih čaura pronađenih ispred Bekove kuće gde je upucan, nesumnjivo pripadaju Maji Adrovac. On je tvrdio da je Adrovčeva svoj biološki materijal ostavila tako što je u svojoj ruci držala projektile, a potom ih dala nekom drugom ko je njima napunio oružje, a potom pucao u Beka.

Njegovo svedočenje izazvalo je tada negodovanje odbrane jer je izneo drugačije navode u odnosu na prethodni postupak kada je izjavio da su njeni tragovi mogli biti preneti sekundarnim putem, što je Adrovčevu tada oslobodilo krivice.

Stručni savetnik Stojković je danas pokušao da pobije dopunjeno mišljenje veštaka Keckarevića, tvrdeći da Adrovčeva nije držala projektile u ruci. On je naveo da brojni eksperimenti pokazuju da se DNK tragovi, teško prenose na metalnu podlogu direktnim putem.

- Količina biološkog materijla optužene, izolovanog sa čaure je tolika da nije mogla biti naneta ćelijama kože prsta, već isključivo ako se nalazila u dodiru nečega što u sebi ima veću količinu ovakvog materijala - krv, pljuvačka, urin. To ukazuje da su čaure najverovatnije bile zapakovane u nešto što je na sebi imalo njen biološki trag - maramice, uložak...- objasnio je dr Stojković, pozivajući se na doktorsku disertaciju jedne koleginice koja je nadavno odbranila rad i to pred komisijom u kojoj je bio dr Keckarević.

foto: Zorana Jevtić

On je potom priložio sudu navodne studije na koje se dr Keckarević pozivao u trenutku kada je objašnjavao zašto je promenio mišljenje kada je rekao da tragovi Maje Adrovac ipak nisu mogli biti preneti sekundarno.

- U ovim studijama ne postoji ništa što je moglo da promeni mišljenje kolegi - naveo je dr Stojković.

U trenutku kada je za govornicu izašao dr Keckarević da se izjasni na navode stručnog savetnika, došlo je do verbalnog incidenta.

- Žao mi je što savetnik i ja delimo istu struku, kao i što je sud protraćio silno vreme na ovo saslušanje - kazao je dr Keckarević, nakon čega je reč zatražio Dalibor Katančević, advokat Adrovčeve.

- Tražimo izuzeđe veštaka jer je osim njegove očigledne pristrasnosti, ovakvo ponašanje i vređanje je nedopustivo - naveo je Katančević, čemu se pridružila i advokat Maja Colić koja zastupa Zdravkovića.

Sudija Marina Anđelković je nakon kraćeg većanja odbila predlog za izuzećem, nakon čega su advokati tražili odlaganje kako bi podneli žalbu Krivičnom-vanpretresnom veću.

Suđenje je potom odloženo za 22. febraur, kada će veštak Keckarević, ukoliko KV veće ne uvaži predlog za njegovo izuzeće, biti u mogućnosti da se izjasni na današnje navode dr Stojkovića.

(Kurir.rs/Ivan Milićević; Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track