Davinić u završnoj reči odbacio navode optužnice

Afera pancir

Davinić u završnoj reči odbacio navode optužnice

Crna Hronika -
Davinićev advokat Dragan Pašić naveo je da njegov branjenik nije izvršio delo koje mu se stavlja na teret i da je takva tvrdnja tužilaštva u suprotnosti sa do sada izvedenim dokazima

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu, na suđenju akterima afere "Pancir", su u toku iznošenja završne reči predstavnici odbrane negirali da je nekadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić zloupotrebio službeni položaj prilikom nabavke vojne opreme.

Davinićev advokat Dragan Pašić naveo je da njegov branjenik nije izvršio delo koje mu se stavlja na teret - zloupotreba službenog položaja, i da je takva tvrdnja tužilaštva u suprotnosti sa do sada izvedenim dokazima.

On je naveo da se iz odluke Saveta ministara državne zajednice Srbija i Crna Gora od 22. 08. 2005. godine, koju je potpisao predsednik državne zajednice Svetozar Marović, jasno vidi da je Prvoslav Davinić imao ovlašćenja da zaključi posao nabavke vojne opreme, iz čega sledi da nije mogao da zloupotrebi službeni položaj.

Advokat optuženog je naveo i da se iz dopisa sekreterijata Ministarstva odbrane Generalštabu i drugim organizacionim jedinicama ministarstva, iz januara 2005. godine, jasno vidi da je nabavka vojne opreme inicirana više od osam meseci pre donošenja konačne odluke.

On je istakao i da je Generalštab bio upoznat sa količinom i vrstom opreme koja treba da se nabavi, a odbacio je i tvrdnju tužilaštva da je postojao nesklad između potreba vojske i finansijskih mogućnosti države.

Na današnjem pretresu završnu reč treba da iznese i tužilac, a potom će sud zakazati izricanje prvostepene presude na koju će optuženi moći da se žali Apelacionom sudu.

Suđenje je krenulo ispočetka pred novim sudski većem u februaru ove godine, kada su Davinić, kao i dvojica oficira vojske SCG Jovica Vučković i Milun Kokanović ponovo negirali optužbe da su zloupotrebili službeni položaj sklapanjem ugovora vrednog 176 miliona evra, između firme za proizvodnju vojne opreme "Mile Dragić" i Vojske SCG 2005. godine, ističući da su sve radili u skladu sa zakonom.

Uz saglasnost okrivljenih i njihovih branilaca, sud je odlučio da se ranije saslušani svedoci ne pozivaju i ponovo neposredno daju izjave, već da se njihovi iskazi pročitaju.

Takođe je tokom postupka pročitana i obimna pisana dokumentacija među kojom ima brojnih odluka Saveta ministara SCG, dopisa Ministarstva odbrane Uprave za snabdevanje tog ministarstva.

Optužnica Višeg tužilaštva protiv optuženih promenjena je u optužni predlog, odnosno krivično delo za koje se terete prekvalifikovano je u blaži oblik.

Tužilaštvo tereti Davinića da je iskorišćavanjem službenog položaja, vlasniku preduzeća "Mile Dragić" pribavio korist u vidu dobijanja posla snabdevanja Vojske SCG vojnom opremom - 60.000 šlemova i isto toliko zaštitnih prsluka, u ukupnoj vrednosti 176 miliona evra, na osnovu dva ugovora o kupovini zaštitne balističke opreme, koji nije u interesu državne zajednice SCG.

U optužnici je navedeno da o tom poslu Danivić nije obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Dragana Paskaša, da je nabavka u količini i vrednosti bila izrazito u neskladu s potrebama vojske i finansijskim mogućnostima države, da za nju nije bilo finansijskih sredstava i da nije prošla neophodnu proceduru.

Navodi se i da je načelniku Sektora za materijalne resurse, drugooptuženom Kokanoviću, naredio da zaključi sporne ugovore, što je ovaj i uradio, naredivši svom podređenom, pukovniku Milovanu Andriću da potpiše ugovore sa Dragićem.

Ugovori su potpisani 25. avgusta 2005. godine, ali ih je Savet ministara SCG poništio ubrzo po izbijanju afere.

Prema vlasniku istoimene firme Miletu Dragiću postupak je razdvojen na početku suđenja i prosleđen Opštinskom sudu u Zrenjaninu, koji ga je oslobodio optužbi, ali je tu odluku ukinuo Apelacioni sud u Novom Sadu i naložio da mu se ponovo sudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track