SKANDAL NA VMA!  Policija upala i uhapsila doktora zbog 1,5 miliona
Foto: Shutterstock

KORUPCIJA

SKANDAL NA VMA! Policija upala i uhapsila doktora zbog 1,5 miliona

Crna Hronika -

B. R., lekar specijalista, priveden zbog sumnje da je duže vreme zloupotrebljavao službeni položaj i stekao protivpravnu korist

Potpukovnik B. R., lekar specijalista radiologije, zaposlen na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, uhapšen je juče zbog sumnje da je duži vremenski period zloupotrebljavao službeni položaj, čime je stekao korist od milion i po dinara.

B. R je uhapšen u akciji Vojnobezbednosne agencije, vojne policije i posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva za borbu protiv korupcije.

- Nakon višemesečnog prikupljanja podataka i dokaza na suzbijanju korupcije u Vojnomedicinskoj akademiji, jučerašnjom akcijom obuhvaćeno je nekoliko osoba, a uhapšenom lekaru potpukovniku B. R. određeno je zadržavanje do 48 časova zbog saslušanja. Dalji postupak protiv osumnjičenog vodiće novoformirano Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu - saopštilo je juče Ministarstvo odbrane.

foto: Filip Plavčić

Detaljna istraga

Potpukovnik B. R. je, kako saznajemo, bio šef jednog od odeljenja na Institutu za radiologiju VMA.

Kako za Kurir otkriva dobro obavešten izvor, jučerašnja akcija na VMA uključivala je još nekoliko osoba.

- Postoje indicije da B. R. nije jedini koji je zloupotrebio položaj, a ubrzo će biti poznato da li će protiv još nekog biti podnete krivične prijave - kazao je Kurirov izvor.

Hapsili i ranije

Podsetimo, Vojnobezbednosna agencija je u poslednjih nekoliko godina hapsila lekare VMA najviše zbog zloupotrebe položaja i korupcije. Tako su u poslednjoj većoj zajedničkoj akciji uhapšena dvojica lekara specijalista ortopedije, kao i dvoje vlasnika privatnih firmi za proizvodnju ortopedskih pomagala decembra 2014. Njih četvoro se teretili za zloupotrebu položaja. Poznato je i hapšenje iz marta 2009, kada je uhapšen načelnik Klinike za neuropsihijatriju zajedno sa još nekoliko osoba zbog sumnje da su falsifikovali lekarsku dokumentaciju na osnovu koje su pojedinci dobijali invalidske penzije i stanove iz vojnog fonda.

Kazna

PRETI MU DEST GODINA ZATVORA

Za krivično delo zloupotrebe položaja, za koje je osumnjičen B. R., Krivičnim zakonikom je predviđena kazna od dve do deset godina s obzirom na to da je imovinska korist koju je navodno stekao veća od milion i po dinara.

Ivan Milićević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track