Najnovije vesti

VIŠI SUD ODBIO PRITVOR ZA POLICAJCE ZBOG PRVE OTMICE ZEMUNSKOG KLANA: Jedan, ipak, neće smeti da napušta stan
Foto: AP

sudska odluka

VIŠI SUD ODBIO PRITVOR ZA POLICAJCE ZBOG PRVE OTMICE ZEMUNSKOG KLANA: Jedan, ipak, neće smeti da napušta stan

Crna Hronika

Viši sud u Beogradu odbio je večeras predlog tužilaštva da odredi "klasičan" pritvor dvojici osumnjičenih za razbojništvo 1997. godine, povodom kojeg je kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se nedugo nakon toga ubio, dok je treći osumnjičeni u ovom slučaju već u prtivoru zbog drugih krivičnih dela.

 

Osumnjičeni u ovom slučaju su aktivni pripadnik Žandarmerije S. Đ. (44) i penzionisani policajac M. R. (55), dok je Goran Ristić već u pritvoru.

Naime, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je doneo rešenje kojim je odbio kao neosnovan predlog Višeg javnog tužilaštva za određIvanje pritvora prema M.R., rekla je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

 

Kako je dodala, sudija je prema S.Đ. izrekao meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo. S.Đ, njegov branilac i javni tužilac imaju pravo da ulože žalbe na to rešenje sudije u roku od tri dana od dana prijema rešenja krivičnom vanraspravnom veću ovog suda.

 

Sva trojica osumnjičenih se, prema navodima iz naredbe o sprovođenju istrage, terete da su izvršili krivično delo razbojništvo 1997. godine. Đajić i Radukić saslušani su ranije danas u tužilaštvu izneli svoje odbrane, rekla je za Tanjug portparol tužilaštva Tatjana Sekulić. Ristić će, kako je dodala, biti ispitan naknadno.

 

Prema saopštenju policije, postoje osnovi sumnje da su pomenuta trojica osumnjičenih Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na napoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka, navela je policija.

 

Mediji su preneli da je u ovom delu učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana" sada pokojnim Zoranom Vukojevićem. Stevaniću su navodno prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u auto za čijim je volanom bio Ristić i potom ga predali vođi klana Dušanu Spasojeviću, kako bi mu mladić rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

 

Mediji pišu da je ova - prva otmica klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, razrešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, do detalja opisao događaje.

Nesrećni mladić, tokom čije otmice su "zemunci" opljačkali kuću njegovih roditelja i odneli 100.000 maraka i zlatni nakit, posle torture, ubio se u aprilu 1998. godine. Uhapšeni su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV VESTI) ŠTA SU KOŠTUNIČINI LJUDI TRAŽILI KOD LEGIJE?!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...