KO JE BIO VRANJANAC UBIJEN U AMSTERDAMU: Gokče bio poznat po iznudama, nasilju, pokušaju ubistva...
Foto: Printscreen Facebook

bogat dosije

KO JE BIO VRANJANAC UBIJEN U AMSTERDAMU: Gokče bio poznat po iznudama, nasilju, pokušaju ubistva...

Crna Hronika -

Kontroverzni vranjski biznismen Goran Tasić Gokče (46), koji je u Srbiji bio hapšen zbog pucnjave i iznude, ubijen je u narko-obračunu u Amsterdamu u četvrtak uveče, pišu holandski mediji.

Holandski mediji javljaju da je Tasić preminuo u petak ujutru u bolnici u koju je smešten nakon ranjavanja. Iako mediji Tasića označavaju kao osobu "sa teritorije bivše Jugoslavije", a nezvanično je potvrđeno u srpskoj policiji da se definitivno radi o Vranjancu višestruko prijavljivanom u Srbiji zbog različitih krivičnih dela.

foto: Printscreen

Premda policija u Amsterdamu još nije spremna da iznese više detalja, poznato je da se pucnjava dogodila u četvrtak oko 22.15 sati, a gradonačelnik Jozijas van Artsen u petak je saopštio da se sumnja da je obračun povezan sa tovarom droge. To je zaključeno nakon konsultacija sa načelnikom amsterdamske policije.

Pucnjava se dogodila u oblasti Pijet Mondrijanstrat, a Tasić je pronađen teško ranjen ispred jedne od kuća u tom kvartu. Policijski helikopter je dugo nadletao područje u potrazi za napadačem ili napadačima, ali uspeha u potrazi nije bilo. Ipak, nekoliko ulica dalje pronađen je izgoreli automobil marke BMW, a vozilo je potom prosleđeno na veštačenje kako bi bilo utvrđeno da li je korišćeno u ubistvu Tasića. Postoje indicije da su ga koristile ubice koje su ga zapalile kako bi zametnule tragove.

Inače, iste noći u Amsterdamu se dogodila još jedna pucnjava u kojoj je povređen muškarac (31), ali za sada nije potvrđeno da su incidenti povezani na bilo koji način.

foto: AP

Goran Tasić imao je u Srbiji bogat krivični dosije. U proleće 2010. godine uhapšen je zajedno sa Nenadom Kostadinovićem (45) zbog sumnje da se bavio iznudama. Konkretno, policija je protiv njega podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je u avgustu i decembru 2009. godine, posredstvom Kostadinovića, silom i pretnjom naložio Radoslavu Mojsiloviću, tada narodnom poslaniku, da se zaduži kod njega za tri miliona dinara. Inače, Mojsilović je Tasiću bio kum.

Pet godina kasnije, u julu 2015, policija je u Višem javnom tužilaštvu u Vranju podnela krivičnu prijavu protiv Tasića zbog sumnje da je pokušao da ubije Dragoljuba Đorđevića (35). Izvori bliski vranjskoj policiji potvrdili su da su goste u "Simpovom" hotelu na brdu Pržar 24. jula uznemirili i uplašili hici iz pištolja, koje je zbog neraščišćenih računa u Đorđevića ispalio upravo Gokče. Prema nezvaničnim saznanjima, Tasić je ispalio nekoliko hitaca u spomenutog muškarca ali ga nije pogodio. Nakon incidenta, pucač je pobegao sa lica mesta, a policija je za njim tragala do pre pola godine. Incident je, kasnije, prekvalifikovan u nasilničko ponašanje - delo daleko manje težine.

foto: Alekandar Jovanović/privatna arhiva

Pucao u druga zbog neraščišćenih dugova

Tada je u donekle bizarnom razvoju događaja Gokče najpre uhapšen a odmah i pušten na slobodu. Prema nezvaničnim informacijama, Tasiću su lisice na ruke stavljene 24. oktobra 2017. na graničnom prelazu Horgoš, po poternici za nasilničko ponašanje, ali i za izdržavanje zatvorske kazne. Istog dana, sudija Osnovnog suda u Vranju odredila je da mu pritvor bude ukinut u zamenu za novčano jemstvo. Iste noći, biznismen je bio na slobodi.

Gokče je u Vranju bio poznat po kriminalnim aktivnostima - protiv njega je podneto dvadesetak krivičnih prijava. Zbog pokušaja ubistva Zorana Popovića Popa u julu 2003. godine sa tri hica iz pištolja, Viši sud u Vranju osudio je Tasića na pet godina zatvora. Apelacioni sud u Nišu smanjio je kaznu na 39 meseci robije. Zbog nedostatka dokaza, Tasić je oslobođen optužbe da je u septembru 2009. iz džipa, kojim je upravljao njegov pomagač Ivica Vojinović, ispred kafića "Tropikana" u centru Vranja pokušao da ubije Aleksandra Dimitrijevića. Ortaci su se posle petomesečnog bekstva prijavili policiji, ali nisu odgovarali jer je Dimitrijević promenio iskaz. Dok je bio član Nove Srbije, Gokče je viđan kako dočekuje i u luksuznom džipu vozi lidera stranke Velju Ilića, sa kojim je bio u bliskim partijskim odnosima.

(Kurir.rs/Blic, M.Jovićević)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) „VELIKI BRAT“ U Vladi Srbije! Vulin špijunira Zoranu i Jadranku?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja