JOCA AMSTERDAM NA SLOBODI: Kralj srpskog podzemlja izlazi iz Zabele?!
Foto: Dado Đilas

SAZNAJEMO! Jocić ide na sahranu oca

JOCA AMSTERDAM NA SLOBODI: Kralj srpskog podzemlja izlazi iz Zabele?!

Crna Hronika -

Sreten Jocić, koji služi dugogodišnju robiju, tražio da danas u rodnoj Velikoj Krsni prisustvuje poslednjem ispraćaju oca Živomira (84), koji je preminuo u subotu

Sreten Jocić (55), zvani Joca Amsterdam, koji služi zatvorsku kaznu u Zabeli, mogao bi danas da bude pušten na slobodu kako bi prisustvovao sahrani oca Živomira (84), saznaje Kurir.

Jocin otac preminuo je u subotu u rodnoj Velikoj Krsni, u kojoj će danas biti sahranjen na mesnom groblju.

foto: PrintScreen

Od Živomira su se juče čituljom u novinama oprostili Sreten, njegova sestra, tetka, kao i brojna rodbina.

Pravo po zakonu

Po zakonu, Sreten Jocić, koji služi dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog podstekivanja na ubistvo, ima pravo da traži da prisustvuje sahrani oca.

- Ukoliko takav zahtev podnese, on će biti razmotren. S obzirom na to da se smrtni slučaj desio tokom vikenda, to komplikuje situaciju, tako da njegov zahtev može stići tek danas ujutro, što je veoma kratak rok za odlučivanje - kaže izvor Kurira.

foto: Profimedia

Da li će bilo kom osuđeniku biti dozvoljeno prisustvo, pre svega zavisi od bezbednosnih procena. Za dobro čuvane osuđenike uvek je moguća druga varijanta, da nekoliko dana kasnije budu izvedeni iz zatvora i sprovedeni kako bi zapalili sveću na grobu najmilijih.

- Čak i kada se osuđenicima dozvoli da posete grob, to se izvodi u najvećoj tajnosti, uglavnom veoma rano ujutro, kada je sasvim sigurno da na groblju neće biti drugih ljudi - objašnjava naš sagovornik.

Uslovni otpust 2019.

Podsetimo, Joca Amsterdam osuđen je na trinaest i po godina zatvora zbog optužbi da je dvojici policajaca naložio i platio ubistvo Gorana Marjanovića, poznatog kao Goksi Bombaš.

- Zločin je izveden u julu 1995. godine, kada su u kafiću SC „Olimp“ ubijeni Marjanović i njegova devojka Marija Đorđević. Jocić je osuđen najpre na 15 godina, ali mu je kazna smanjena. U zatvoru se nalazi od decembra 2012. godine i sledeće godine bi mogao da zatraži uslovni otpust. Pre toga, bio je u pritvoru tri i po godine kao okrivljeni u slučaju ubistva vlasnika hrv atskog Nacionala Ive Pukanića i Nike Franića, ali je u tom slučaju oslobođen optužbi - podseća naš izvor. Jocić je inače zbog nezakonitog pritvora u „slučaju Pukanić“ tužio državu i tražio odštetu od 60 miliona dinara.

Smrt majke

LEGIJA NIJE BIO NA SAHRANI

- Milorad Ulemek Legija, bivši komadant JSO, koji služi kaznu u Zabeli, nije prisustvovao sahrani majke Natalije

- Miloš Simović 2013. odveden iz zatvora na grob oca da zapali sveću, pošto nije prisustvovao sahrani

- Saša Cvetanović Pit Bul nije pušten iz zatvora na sahranu brata Jugoslava jer je kasno podneo zahtev

Bio u staračkom domu

OTAC PITAO ZA JOCU

Živomir Jocić nije posećivao sina u zatvoru, ali se redovno raspitivao za njega.

- On je bio star i smešten u staračkom domu, ali je uvek pitao za Jocu. Međutim, Jocina supruga Vera Milosavljević sa ćerkama redovno je odlazila u posete - pisali su mediji.

Lj. Stanišić - J. Ivić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track