UBICAMA NIKOLE BOJOVIĆA 65 GODINA ZATVORA: Oslobođen Miloš Delibašić koji je označen kao organizator
Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić

PRESUDA ZA UBISTVO SINA NEKADAŠNJEG DIREKTORA ZOO-VRTA

UBICAMA NIKOLE BOJOVIĆA 65 GODINA ZATVORA: Oslobođen Miloš Delibašić koji je označen kao organizator

Crna Hronika -

Danima su pratili Nikolu Bojovića. Koljenšić je dao signal, a Cvetanović je u njega ispalio 15 metaka, rekao je sudija

Saša Cvetanović, zvani Pitbul, koji je 29. aprila 2013. u centru Beograda ubio rođenog brata Luke Bojovića Nikolu, osuđen je juče u Specijalnom sudu u Beogradu na 35 godina zatvora, dok je njegov pomagač Ratko Koljenšić kažnjen sa 30 godina zatvora.

Istom presudom, zbog ubistva Miloša Vidakovića u julu 2013. u Budvi, na 35 godina zatvora osuđen je Slaviša Novaković, dok je kao direktni izvršilac na ukupnu kaznu od 14 godina osuđen Miloš Vojnović, koji je s tužilaštvom sklopio sporazum o svedočenju i u potpunosti priznao krivicu i ulogu svih optuženih u njihovim izvršenjima.

foto: Dragana Udovičić

Ocu kupovao doručak

Njegov iskaz, međutim, sudsko veće nije prihvatilo u celosti, pa su Miloš Delibašić, kom se sudilo da je sa Slobodanom Šaranovićem organizovao kriminalnu grupu, i Goran Bojanić, član grupe, oslobođeni optužbi.

- Cvetanović i Koljenšić danima su pratili Nikolu Bojovića kako bi videli kakve su mu navike, kuda se kreće i s kim se sastaje. Kobnog dana, 29. aprila 2013, u ranim jutarnjim satima, Cvetanović i Koljenšić sačekali su ga u Ulici carice Milice. Koljenšić je dao signal, a Cvetanović u njega ispalio 15 metaka, u glavu i vrat - rekao je sudija. Posle ubistva, kako je naveo, otišli su u Crnu Goru, gde im je Šaranović isplatio po 30.000 evra, koliko im je prethodno obećao za likvidaciju brata Luke Bojovića. Bojović je, podsetimo, ubijen kada je izašao iz pekare u kojoj je tada bolesnom ocu Vuku Bojoviću, direktoru zoo-vrta, svakog jutra kupovao doručak.

- Sud je Vojnovićev iskaz cenio u skladu s drugim dokazima i tamo gde nije emotivno obojen netrpeljivošću prema nekome, on je i prihvaćen - rekao je sudija obrazlažući odluku kojom je Delibašić oslobođen optužbi, dodavši da sud nije mogao da ga osudi bez dokaza. Podsetimo, tokom suđenja Delibašić i Vojnović su u više navrata razmenjivali uvrede i pretnje.

Delibašić ostao u CZ

Sudija je naveo i da nije dokazano da su Delibašić i Šaranović obezbedili 150.000 evra za ubistva Vladimira Jovanovića, zvanog Vlada Japanac, Luke Đurovića i Filipa Koraća, koje je navodno Šaranović smatrao bliskim Luki Bojoviću, kao i za prebijanje načelnika Drugog odeljenja beogradske policije, koji je svojevremeno neke od optuženih hapsio zbog drugih krivičnih dela.

Iako je sud nakon presude Delibašiću ukinuo pritvor, on je ostao u CZ jer će morati da odsluži kaznu od godinu i tri meseca, na koju je ranije osuđen zbog falsifikovanja dokumenata.

Jelena Spasić

foto: PrintScreen

O motivu zločina

NIKOLU UBILI IZ OSVETE

Sudija Vladimir Duruz juče je rekao da je motiv ubistva Nikole Bojovića bezobzirna osveta Slobodana Šaranovića prema njegovom bratu Luki.

- Slobodan Šaranović je iz bezobzirne osvete organizovao kriminalnu grupu kako bi osvetio smrt svog brata, na osnovu ličnog uverenja da je za to kriv Luka Bojović, čiji su pripadnici postali Cvetanović, Koljenšić, Novaković i Vojnović. Cvetanoviću i Koljenšiću ponudio je po 30.000 evra da ubiju Nikolu Bojovića i oni su tu ponudu prihvatili - naveo je sudija Duruz.

foto: Profimedia

Sukob počeo 2009.

RAT PORODICA ŠARANOVIĆ I BOJOVIĆ

Sukob porodica Šaranović i Bojović, koji je odneo brojne žrtve, počeo je posle nestanka Slobodana Radonjića 2009. U potragu za njim uključili su se njegov otac Danilo i kum Branislav Šaranović, ali su obojica likvidirani. Kao osvetu za ubistvo brata, za šta je krivio Luku Bojovića, iako zvanično on nikada nije osumnjičen, Šaranović je naručio ubistvo njegovog brata Nikole. Šaranović i Koljenšić su uhapšeni u Crnoj Gori, ali nikada nisu izručeni Srbiji. Šaranović je u martu prošle godine, posle puštanja iz pritvora, ubijen ispred svoje kuće u Budvi, a u septembru prošle godine u Vranju je ubijen Jugoslav Cvetanović, rođeni brat osuđenog Saše Cvetanovića.

Razočarani

NAPUSTILI SUDNICU KAD SU ČULI PRESUDU

Čim su čuli da je Miloš Delibašić oslobođen, sestra Marija, majka Anđelka i nekoliko prijatelja i rođaka ubijenog Nikole napustili su sudnicu.

- Ovo je sramota - rekao je jedan od prisutnih prijatelja porodice Bojović pre nego što je napustio deo za publiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track