OTKRIVAMO! OVO JE MOTIV EGZEKUCIJE ARKANOVOG UBICE! Milan Đuričić likvidiran zbog trgovine oružjem!
Foto: Đorđe Jovanović, EPA

Novi detalji istrage mafijaškog ubistva u Južnoj Africi

OTKRIVAMO! OVO JE MOTIV EGZEKUCIJE ARKANOVOG UBICE! Milan Đuričić likvidiran zbog trgovine oružjem!

Crna Hronika -

Službe takođe istražuju da li je Đuričić radio i sa Srbijom

Milan Miki Đuričić (47), Arkanov ubica, koji je u sredu likvidiran u sačekuši u Johanezburgu, najverovatnije je ubijen zbog trgovine oružjem, saznaje Kurir.

Službe ispituju da li je Đuričić, koji je imao fabriku oružja u ovoj zemlji, radio i sa Srbijom. Takođe se istražuje da li ovaj zločin ima veze i sa eventualnom osvetom za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

foto: Đorđe Jovanović, EPA

Prema saznanjima Kurira, mafijaška likvidacija Đuričića izazvala je veliki potres u Južnoafričkoj Republici. U istrazi je angažovana i specijalna jedinica „Jastrebovi“, koja se bavi organizovanim kriminalom i korupcijom.

Rat za milione

- Prvi rezultati ukazuju da je reč o žestokom obračunu, najverovatnije zbog trgovine oružjem, i da ovde nije reč samo o običnom ratu kriminalnih klanova nego se istražuje i učešće mnogo jačih igrača. Sumnja se da su umešani i neki moćnici jer se u ovom poslu obrću velike svote novca. Interesantno je da od vlasti ove zemlje još nije dobijena potvrda o smrti Đuričića, iako su naši nadležni organi odmah po saznanju da se možda radi o njemu poslali sve potrebne podatke. To je čudno jer se takve povratne informacija brzo dobijaju - kaže naš sagovornik i dodaje:

Imao nekoliko firmi

- Đuričić je imao odlične kontakte u podzemlju, ali i s brojim uticajnim ličnostima u JAR. I sam je razgranao unosan biznis, a među brojnim poslovima kojima se bavio bila je i proizvodnja oružja. On je ovde više od decenije, a prema nekim informacijama, u posao je uveo i Srbe. Trgovima oružjem je unosan biznis naročito u Africi. Poznato je i da ima naših ljudi koji posreduju u ovom poslu, pa se istražuje da li je eventualno radio i sa Srbijom i na prostoru bivše Jugoslavije. Zato je u akciju krenula i jedinica „Jastrebovi“ - kako bi se ušlo u trag poslovima firmi pokojnog Đuričića i u tokove šverca oružja.

foto: PrintScreen

Naš izvor napominje da je neobično da institucije Južnoafričke Republike, u kojoj su se skrivala dvojica traženih begunaca, ne pokazuju zainteresovanost za razmenu podataka sa Srbijom. - Srbija je nekoliko puta slala urgencije i dopise kad je reč o izručenju

Dobrosava Gavrića, ali odgovori ne stižu. Sve to navodi na sumnju da se nešto skriva, jer još nema zvanične potvrde o ubistvu Đuričića - kaže sagovornik upućen u istragu.

Kao motiv ovog zločina istražuje se i moguća osveta za ubistvo Arkana.

Zaštita u zatvoru

- Vlasti su zato pojačale mere obezbeđenja u zatvoru u kojem se od 2011. nalazi Dobrosav Gavrić. On je pod posebnim merama, jer se zna koliko je bio blizak s pokojnim Đuričićem. Takođe, oni su upoznati sa činjenicom da su u Srbiji ubijeni mnogi koji su dovođeni u vezu sa ubistvom Arkana 2000. godine - kaže naš sagovornik.

EKIPA KURIRA

HRONOLOGIJA

SAČEKUŠA NA SEMAFORU

foto: Kurir
  • Milan Đuričić je krenuo u sredu na ručak sa Milanom Glišovićem
  • Glišović je član „zemunskog klana“, koji je 2008. osuđen na 32 godine zatvora
  • Na semaforu u blizini restorana u Johanezburgu trojica ubica preprečila su mu put
  • Izrešetali su njegov džip i pobegli, Đuričić ostao na mestu mrtav

KURIR U LOZNICI NEVERICA U KUĆI POKOJNOG ĐURIČIĆA Majka saznala poslednja da joj je sin Milan ubijen

Nakon vesti da je u Južnoafričkoj Republici stradao Milan Đuričić Miki, u njegovu roditeljsku kuću u lozničkom prigradskom naselju Klupci počeli su da dolaze rodbina, prijatelji i komšije da porodici izjave saučešće.

Ovaj tragičan događaj mnogi su najpre primili sa nevericom jer su se i pre, u nekoliko navrata, pojavljivale informacije da je Đuričić poginuo, ali su bile netačne. Prema rečima jednog člana rodbine, navodno je vest da je nastradao potvrdila Đuričićeva supruga, koja je bila sa njim u Južnoj Africi, jer nadležni organi još uvek nisu zvanično potvrdili njegovu pogibiju. - Snašla ih velika nesreća. Šta će jadna majka, ostade bez sina, a dve sestre bez mlađeg, jedinog brata, kojeg su mnogo volele. Kako sam čuo, majka je tek u sredu oko podneva saznala da joj je sin nastradao. Došli su ćerka i zet u pratnji medicinske sestre, koja joj je dala neko sredstvo za smirenje, i tek onda su joj rekli šta se desilo sa njenim Mikijem. Srce će im pući od tuge, sve suze isplakaše. Ne znam šta je on radio u toj Africi, znam da ovde za njega nismo čuli ništa ružno i da je bio fin, lepo vaspitan mladić. Kako god, nije niko zaslužio ovakvu nesreću - kaže jedan meštanin, koji ne želi da mu se pominje ime, a tvrdi i da je odluka porodice da neće davati izjave medijima.

Prema priči onih koji bolje poznaju ovu porodicu, Đuričića znaju kao mirnog, tihog, povučenog i nisu mogli da poveruju kada su svojevremeno čuli da je umešan u Arkanovo ubistvo. - Pre odlaska u Beograd radio je mnogo poslova da obezbedi sebi džeparac i pomogne porodici u kojoj je, kao radnik, samo bio zaposlen njegov otac. Kasnije je otišao iz Loznice - pričaju meštani. U gradu za sada nema umrlica i ne zna se datum sahrane. Pretpostavlja se da će to biti za desetak do petnaestak dana, a Đuričić će, kako se priča, počivati na lokalnom klubačkom groblju, gde je pre četiri godine sahranjen njegov otac Marinko.

Arkanov ubica i dalje u pritvoru

GAVRIĆ JOŠ NIJE IZRUČEN SRBIJI

foto: Đorđe Jovanović

Posle ranjavanja i hapšenja Dobrosava Gavrića pre sedam godina u Južnoj Africi, Đuričić je nastavio da mu pomaže. - I jedan i drugi imali su lažne identitete od trenutka kada su pobegli iz Srbije 2006, neposredno pre izricanja presude za ubistvo Arkana. Gavrić do danas nije izručen Srbiji, iako je naša država dostavila sva neophodna dokumenta, a više puta je pokušavajući da dobije azil tvrdio da zna da bi ga Arkanovi osvetnici ubili u Srbiji - podseća naš sagovornik.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Đorđe Jovanović, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track