NASMEJANA IZAŠLA IZ SUDNICE: Rebrača ide na robiju i vraća 22,5 miliona!
Foto: Zorana Jevtić

Bivša manekenka dobila dve godine i 10 meseci

NASMEJANA IZAŠLA IZ SUDNICE: Rebrača ide na robiju i vraća 22,5 miliona!

Crna Hronika -

Bivša manekenka i vlasnica humanitarnog fonda za prevenciju raka dojke Katarina Rebrača osuđena je juče na dve godine i 10 meseci zatvora zbog toga što je zloupotrebila novac koji su dobrotvori uplaćivali na račun fondacije. Rebrača je istom presudom obavezana da u budžet Srbije vrati 22.584.000 dinara, za koliko je sud utvrdio da je prisvojila.

Njene saradnice Slađana Mironija i Mirjana Hristić zbog pomaganja bivšoj manekenki u zloupotrebama osuđene su na po godinu dana zatvora.

- U kaznu će im se uračunati i vreme provedeno u pritvoru, a posle osam godina trajanja mere zabrane napuštanja Srbije, sud smatra da su prestali razlozi za njeno trajanje i Katarini Rebrači će biti vraćen pasoš - rekla je sudija Violeta Jovanović u obrazloženju presude.

foto: Zorana Jevtić

Bivša manekenka, podsetimo, bila je uhapšena 7. aprila 2010. godine, a da se brani sa slobode puštena je 15. novembra 2010, kada joj je sud oduzeo pasoš i zabranio joj da napušta zemlju. Tokom postupka, ona je negirala navode optužnice, ali sud nije prihvatio tu odbranu.

- Sa računa u bankama, na kojima je prikupljan novac humanitaraca za dobrotvorni fond, podizala je novac i oko milion i 242.000 dinara iskoristila za plaćanje avionskih karata za sebe, celu porodicu i prijatelje, prenoćište u "Hajatu" platila je 187.603 dinara, plaćala je telefonske račune. Osim toga, podizala je novac sa računa i trošila ga na lične potrebe, čime je izvršila krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica - rekla je sudija Jovanović.

Saradnice su, kako je navela, preko svojih agencija prikazivale pružanje usluga za Rebračinu fondaciju i naplaćivale novac koji su podizale, a potom joj ga davale na ruke.

- Podizanje novca sa računa nije pravdano odgovarajućom dokumentacijom - navela je sudija.

Ona je objasnila da su prilikom visine određivanja kazne za krivično delo u obzir uzete i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

foto: Zorana Jevtić

- Olakšavajuće okolnosti su porodične prilike, kao i to što okrivljene ranije nisu osuđivanje. Otežavajuća okolnost je značaj rada humanitarnih organizacija u svakom društvu, čije je poverenje na ovakav način poljuljan, jer je pod plaštom dobrotvorne delatnosti novac trošen na lične potrebe - rekla je sudija.

Odluku suda, Katarina Rebrača saslušala je bez ikakve reakcije, ali je iz Višeg suda u Katanićevoj izašla nasmejana. Ona, kao ni njeni advokati, međutim, nisu želeli da daju bilo kakve izjave, pa je ostalo nejasno da li je bivša manekenka osmehom pokazala da je zadovoljna presudom.

(Kurir.rs/ Jelena Spasić/ Foto: Zorana Jevtić )

Zakasnila na presudu

Izricanje presude Katarini Rebrači i njenim saradnicima juče je bilo zakazano za devet sati, ali je objavljivanje kasnilo jer je bivša manekenka kasnila. Njen advokat zamolio je veće da sačeka da okrivljena stigne pošto kasni zbog udesa na koji je naletela na putu do suda u Katanićevoj. - Izvinite - kratko je rekla Rebrača kada je stigla u sudnicu, u kojoj su je čekale sve stranke u postupku, kao i publika.

Na ovo je trošile pare:

  • avionske karte
  • prenoćište u "Hajatu"
  • telefonski računi
  • lične potrebe

Brojke

  • 8 godina trajao je sudski postupak
  • 7 meseci provela je u pritvoru
  • 58 meseci zatvora je ukupna kazna za tri okrivljene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track