otkriveno pod ruševinama

OVO SU TAJNE ODAJE ZEMUNSKOG KLANA! U podrumu zdanja u Šilerovoj zemunci zatvarali i mučili otete ljude i delili pare! VIDEO

Crna Hronika -

Zdanje u Šilerovoj ulici koje je bilo sedište zloglasnog "zemunskog klana" ispod zidina srušenih 2003. godine skrivalo je ogromne podrumske prostorije površine od preko 1.000 kvadrata.

Kurir je došao u posed ekskluzivnih snimaka i fotografija ovih prostorija u kojima su po naređenju pokojnih vođa klana Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma mučeni ljudi koji su se zamerili tada najjačoj bandi u državi.

foto: Privatna Arhiva

O čuvenom podrumu, o tome kako se u njemu delio novac i ko je u njega ulazio, svedočili su tokom suđenja bivši pripadnici klana.

- Spasojević je imao neku vrstu taktike. Ako je želeo da se vidi ko mu dolazi, taj je morao da parkira automobil na ulici i peške uđe u kuću. S druge strane, "gosti" koji nije trebalo da budu viđeni najčešće su automobilima sa zatamnjenim staklima ulazili direktno u podzemnu garažu, a odatle dalje u prostorije - opisao je jedan očevidac dolazaka posetilaca u zdanje mafijaškog bosa u Šilerovoj.

foto: Privatna Arhiva

Za razliku od raskoši i luksuza na svakom koraku tri zgrade unutar dvorišta, na fotografijama suterena i polu osvetljenog podruma koji su bili još jedan nivo ispod zemlje gotovo da su samo goli zidovi.

Navodno, upravo u ovim prostorijama članovi su planirali kriminalne akcije, a ponekad su im ovi podrumi služili za zatvaranje i mučenje ljudi. Tu se nalazila i prostorija sa spravama za vežbanje koja podseća na teretanu. Iz te prostorije vrata vode u najmračniji deo Šilerove.

foto: Privatna Arhiva

Ovaj deo kuće u svom iskazu pominjao je svedok-saradnik Dejan Milenković Bagzi tokom svedočenja o isplati novca od otmice biznismena Milije Babovića.

- Posle svake isplate novac se delio u teretani u Šilerovoj. Svi smo bili tu i sedeli na spratu iznad. Jedan po jedan smo silazili u podrum - ispričao je Bagzi.

foto: Privatna Arhiva

U tajne prostorije ispod zemlje, kako se vidi na snimku, može da se dođe i niz merdevine kroz šaht. Sumnja se da su kroz ovaj otvor spuštali ljude prema kojima su "zemunci" želeli da budu posebno brutalni.

Na snimku ispred kapije zdanja u Šilerovoj vidi se i nekoliko automobila koje su pripadnici klana koristili. Navodno, zeleni BMW korišćen je uglavnom za pratnje potencijalnih žrtava i pripreme teških krivičnih dela.

Koristili su i "jugiće", za koji bi malo ko rekao da su ih zloglasni kriminalci koristili, a zapravo su im služili da zavaraju tragove.

Osuđeni Aleksandar Simović otkrio je tokom iznošenja odbrane da su ih koristili da bi se "neupadljivo kretali po gradu", kao i da su u gepeku jednog od njih krili čitav arsenal oružja.

foto: Privatna Arhiva

U kući vođa "zemunskog klana", na zidovima ali i u tri sefa koja su misteriozno nestala uoči rušenja imanja, bila su vredna dela slikara Save Šumanovića, kao i delo jednog od umetnika venecijanskog trija - Ticijana, Tintoreta ili Paola Veronezea, rekao je za Kurir Marko Nicović, bivši šef beogradske policije.

foto: Privatna Arhiva

Na slikama i snimcima koje Kurir ekskluzivno objavljuje vide se neka od ovih vrednih umetničkih dela, za koja se ne zna gde su završila.

foto: Privatna Arhiva

(Kurir.rs/Jelena Spasić/foto privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track