Karadžić najavljuje žalbu na deo odluke Tribunala

Karadžić najavljuje žalbu na deo odluke Tribunala

Crna Hronika -
Karadžić je, u objavljenom podnesku, zatražio dozvolu da uloži žalbu na odluku Suda da odbaci njegov zahtev da oslobađanje od tačke 11, za uzimanje osoblja UN za taoce posle vazdušnih napada NATO na Pale

HAG - Haški optuženik Radovan Karadžić zatražio je dozvolu da uloži žalbu na odluku Haškog tribunala da odbaci njegov zahtev za oslobađanje po tački optužnice za uzimanje "plavih šlemova" za taoce, saopšteno je iz Haga.

Bivši predsednik Republike Srpske je zatražio da bude oslobođen po svim tačkama optužnice, tvrdeći da Tužilaštvo nije iznelo nijedan dokaz kojim bi potkrepilo navode o njegovoj odgovornosti za zločine.

Sudije su ga 28. juna oslobodile jedne tačke optužbe za genocid, na šta je Tužilaštvo najavilo žalbu. Sudsko veće, međutim, nije odbacilo preostalih 10 tačaka optužnice, među kojima je i ona za genocid u Srebrenici 1995. godine.

Pravila Haškog tribunala omogućavaju optuženima da zatraže oslobađanje po okončanju iznošenja dokaznog postupka tužilaštva.

Karadžić je, u danas objavljenom podnesku, zatražio dozvolu da uloži žalbu na odluku Suda da odbaci njegov zahtev da oslobađanje od tačke 11, za uzimanje osoblja UN za taoce posle vazdušnih napada NATO na Pale 25. i 26. maja 1995. godine.

On je kao obrazloženje naveo da je Sudsko veće pogrešilo kada je zaključilo da su pripadnici UN, za koje on tvrdi da su "aktivno učestvovali u neprijateljstvima", time što su zarobljeni "izbačeni iz borbe" i da su stoga spadali u "zaštićene osobe".

"Nije logično da učesnik sukoba ima pravo da puca i ubija borce, ali da čini zločin kada im preti smrću ili zatvorom", naveo je Karadžić u zahtevu i dodao da ovakvom odlukom Sudskog veća "svako postaje zaštićena osoba od zločina uzimanja talaca".

Karadžić se nalazi u sudskom pritvoru u Sheveningenu od kraja jula 2008. godine, kada je uhapšen u Beogradu i izručen u Hag.

Suđenje mu je počelo krajem oktobra 2009. godine, poslednji svedok tužilaštva saslušan je 4. maja, a početak dokaznog postupka odbrane predviđen je za 16. oktobar.

njug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track