OLIVERA ĆIRKOVIĆ ZA KURIR DO DETALJA OPISALA SVOJU PRVU PLJAČKU: Čim vidim zlataru, znam da li je laka ili teška da se odradi!
Foto: Printscreen

otvoreno o kriminalu

OLIVERA ĆIRKOVIĆ ZA KURIR DO DETALJA OPISALA SVOJU PRVU PLJAČKU: Čim vidim zlataru, znam da li je laka ili teška da se odradi!

Crna Hronika -

U početku nismo izazivali sumnju, delovali smo kao par turista, rađena je rutinska kontrola. Ali dešava se maler, kao uvek u kriminalu, pada se na glupostima, priseća se Olivera hapšenja na Kritu

Olivera Ćirković, nekadašnja košarkašica i članica grupe Pink Panter, u ispovesti za Kurir prisetila se kako je ušla u svet kriminala, koja je bila njena prva pljačka, a opisala je i razbojništvo u juvelirnici na Kritu, nakon kojeg je završila u grčkom zatvoru.

Ćirkovićeva kaže da je bila profesionalna košarkašica u Jugoslaviji, ali da se sportom bavila i u Grčkoj i Sloveniji. Poznanstvo s čovekom za kog se brzo udala i s njim dobila sina promenilo joj je život iz korena i uvelo je u svet kriminala. Svoju karijeru s one strane zakona započela je u Grčkoj, a prvi "plen" bila je prodavnica bundi.

- Naišla sam na prodavnicu bundi koja je bila odlična, dobri komadi. Odmah sam povezala ko bi bio pogodan da to izvrši na najblaži mogući način. Poznavala sam čoveka koji ume da kopa zid. Iskopan je zid, iznete su bunde u tišini, bez uključivanja alarma, jer su hvatalice bile uperene ka vratima, ko bi očekivao da će iz zida da izađe neko. Otkopan je zid u zadnjoj strani radnje, bez alarma. Tek sutradan je radnik video da je radnja prazna - prepričava svoju prvu pljačku Ćirkovićeva.

Ćirkovićeva je u grčki zatvor dospela nakon razbojništva na Kritu.

- Nazvali smo prijatelja iz Beograda koji nam je tipovao tu zlataru, dao nam je koordinate. Otišli smo taj moj prijatelj i ja, pogledali. To je hotelski kompleks, može da se prošeta, da se ode na plažu, i bilo nam je jasno sve, nije bilo nekog specijalnog planiranja. Uvek kad gledaš neke radnje, znaš da li je teška ili laka. Laka jer je u zatvorenom kompleksu, jer nema ljudi, nema šetača, nema obezbeđenja. Teško je jer si na ostrvu, jer je bekstvo na ostrvu opasno. S jedne strane gubiš, s druge dobijaš - objasnila je Olivera.

Kako kaže, iako nije učestvovala u pljački, već je vozila prijatelja razbojnika, Olivera je uhapšena i osuđena.

- Čim smo izašli na put, uočili smo patrolu koja zaustavlja sve zbog krađe koja se desila u blizini. U početku nismo izazvali sumnju, delovali smo kao par turista, dali smo papire, auto je bio prazan, u gepeku ništa, rađena je rutinska kontrola. Ali dešava se maler, kao uvek u kriminalu, pada se uvek na glupostima. Kad se sagao iza sedišta, moj prijatelj je zažmurio, uhvatio za glavu i setio se da je ostavio pajser pozadi, s računom iz prodavnice - kaže Olivera.

Nakon toga, Ćirkovićevu je prepoznao radnik prodavnice, iako ona nije kupila pajser, već drugi alat, što se na sudu koristilo kao glavni dokaz. Nakon presude Olivera je najpre bila u ženskom zatvoru na Kritu, gde je ćeliju delila sa Grkinjom i Albankom, a kasnije je robijala u Atini.

Prijatelj na motoru joj pomogao Prva žena koja je pobegla iz zatvora

Ćirkovićeva je poznata po tome što je prva žena koja je u julu 2012. uspela da pobegne iz zatvora Koridalos kod Atine. Ona je zamolila čuvarku da ode do sporedne kapije i uzme od rođaka iz Srbije sprej za crtanje murala koje je iscrtavala na zidinama zatvora. Kad je stražarka otključala vrata, posetilac ju je udario pištoljem u glavu, stavio Oliveru na motor i pobegao. Ipak, posle nekoliko meseci je uhapšena i vraćena u zatvor. Iz zatvora je izašla tek kad joj je grčki apelacioni sud smanjio kaznu.

(Kurir.rs/Jelena Ivić/Foto:Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track