NAJŽEŠĆI JUGOSLOVENSKI PLJAČKAŠI IKADA, STIV I LEGIONAR: Iz Kartijea digli nakit vredan 7 MILIONA DOLARA, stavili lisice na ruke četi policajaca, bežali iz zatvora helikopterom! Njihova smrt potresla je Francusku
Foto: Printscreen

NAJŽEŠĆI JUGOSLOVENSKI PLJAČKAŠI IKADA, STIV I LEGIONAR: Iz Kartijea digli nakit vredan 7 MILIONA DOLARA, stavili lisice na ruke četi policajaca, bežali iz zatvora helikopterom! Njihova smrt potresla je Francusku

Crna Hronika -

Radiša Jovanović zvani Stiv je sa prijateljem Brunom Sulakom, zvanim Legionar, pljačkao najbolje obezbeđene banke. U tim poduhvatima primenjivao je čuda tehnike, uključujući radio-stanice, radare i specijalne naprave za neutralisanje alarmnih uređaja. I dok ga je jurila čitava Francuska, Stiv je u filmu spokojno, kao džentlmen-provalnik, glumio policajca koji hapsi prestupnika Žan Pol Belmonda.

A onda je sa Sulakom krenuo u svoju poslednju avanturu. Iz prodavnice Kartijea, na kanskoj Kroazeti, odneli su neopaženo nakit vredan sedam miliona dolara.

foto: printscreen

Otišli su u Buenos Ajres, ali su se tamo kratko zadržali, jer im se nije svidela klima. Krenuli su kući, ali je Sulak uhapšen u Bujonu, na špansko-francuskoj granici, u ukradenom BMV-u i s lažnim jugoslovenskim pasošem u džepu. Stiv i njegovi pajtaši Pjetro i Valter su ga oteli iz voza, stavljajući lisice četi policajaca koji su ga sprovodili u zatvor.

Kada je Sulak, kao francuski neprijatelj broj jedan ponovo uhapšen, Stiv je iznajmio helikopter da ga izbavi. U svom poslednjem pokušaju da ga izvuče iz zatvora, prelazi preko svih Sulakovih upozorenja. Ne samo što se prihvata problematičnog plana sa upadom u zatvor helikopterom, koga su drugari pokupili iz nekih novina i držali u rezervi, nego, sasvim amaterski, letelicu iznajmljuje na aerodromu Bordo-Merinjak, u neposrednoj blizini zatvora u Gradinjanu. Policija nije mogla ostati slepa na ovaj izazov, i 11. marta 1984. godine Stiv gine u zasedi.

Čuvši za njegovu smrt, Sulak je, navodno, plakao kao malo dete, izjavivši da je i on takođe umro na aerodromu Merinjak: "Vaša je pravda ruke uprljala krvlju, dok su njegove i moje ruke, jednako kao i naša savest, potpuno čiste."

Ostavši bez potpore Stiva Jovanovića, Bruno Sulak uspeva da zavrbuje dvojicu visokih zatvorskih službenika. Njegov dobro smišljeni poduhvat bekstva završava tragično 25. marta 1985. godine, kada, otkriven na putu kući, Sulak doživljava smrtni pad sa visine od sedam metara. Nađen je sa praktično izlomljenim svim kostima što upućuje na sumnju da je zapravo ubijen.

(Kurir.rs/Legende devedesetih)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kriminalci koji su obeležili 90-e!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track