SLUČAJ ĆURUVIJA: Policija sedam godina čuvala dokaze u sefu
Foto: Profimedia

Svedočenje bivšeg Načelnika UKp

SLUČAJ ĆURUVIJA: Policija sedam godina čuvala dokaze u sefu

Crna Hronika -

Dragan Kecman, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, izjavio je svedočeći u postupku protiv optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. da je bitan dokaz o telefonskim komunikacijama iz tog perioda pronađen 2005. u "Mobtelu", ali ga je policija čuvala u metalnoj kasi i nije ga otvarala sedam godina, sve do 2012, kada je predat tužilaštvu.

Ovakve njegove navode odbrana je okarakterisala kao neistine, jer je, kako tvrde na suđenju, izveden dokaz da su upravo materijali o telekomunikacijama optuženih otvarani i presnimavani 2008, kao i da je na tom dokumentu njegov potpis.

- Ja sam jedan od istražitelja koji je radio na toj istrazi. Sećam se da smo 2005. pronašli veći broj kaseta, lično sam preuzeo trake iz "Mobtela". Odneli smo ih kod nas u kasu, jer su morale da se čuvaju u metalu da se ne bi razmagnetisale. Mislim da smo izdali potvrdu da preuzimamo trake, mi sve radimo po Zakonu o krivičnom postupku. Materijal je stajao kod nas u metalnoj kasi, pod ključem. Kada je počela tužilačka istraga, čini mi se da je to bilo 2012, sve to upakovano i popisano uz propratne akte predali smo tužilaštvu - posvedočio je juče Dragan Kecman, navodeći da on nije vršio uvid u taj materijal "jer nije stručan".

- Iskazu ovog svedoka ne treba pokloniti veru, osim u delu u kom je izneo lične podatke. Svedočenje čoveka koji radi u policiji na tako odgovornom mestu bilo je neiskreno - rekla je branilac Zora Dobričanin Nikodinović.

(Kurir.rs/J.Spasić/Foto: Profimedija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja