UPRKOS APELU PUTNICI I DALJE NE PRIJAVLJUJU NOVAC: Carinici od početka godine oduzeli gotovo 1,5 miliona evra
Foto: Uprava Carina Srbije

PODELJENE BROŠURE PUTNICIMA

UPRKOS APELU PUTNICI I DALJE NE PRIJAVLJUJU NOVAC: Carinici od početka godine oduzeli gotovo 1,5 miliona evra

Crna Hronika -

Srpska carina je u poslednje tri godine oduzela 13 miliona neprijavljenih evra, od čega je samo u 2017. godini zadržano 4,5 miliona, a od početka ove godine gotovo 1,5 miliona evra, izjavila je danas pomoćnica direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa Sonja Lazarević.

"Primetili smo da uprkos brojnim apelima i istaknutim obaveštenjima na prelazima, putnici i dalje kriju novac i ne prijavljuju ga", rekla je ona novinarima na Savskom pristaništu, gde su zajedno dočekali kruzer iz Beča, kako bi pristiglim stranim turistima poželeli prijatan boravak u zemlji.

Kako je saopštila Uprava carine, putnicima su podeljene brošure koje sadrže informacije o važećim carinskim propisima odnosno u kojima je detaljno objašnjeno šta je lični prtljag, kako se mogu uneti i izneti umetnine, hrana, biljke, kućni ljubimci, lekovi i oružje, na koji način se vrši povraćaj PDV-a, sa akcentom na unos i iznos novca, gde u svim vidovima putničkog prometa postoji i najviše problema.

Sonja Lazarević je kazala da je cilj da putnici budu dobro informisani, što je najbolji način da se prekršaji spreče i izbegnu neprijatnosti.

Šefica carinskog referata Savskog pristaništa Radmila Stanojlović-Ružić rekla je se prošle godine imali 540 pristajanja i preko 70.000 stranih i oko 100 domaćih putnika.

"Od aprila kada počinje nautičko-turistička sezona bilo je 285 pristajanja, a do kraja godine, odnosno do novembra, kada se sezona završava, ovde bi trebalo da pristane 631 putnički brod'', rekla je ona.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Uprava carina Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track