RAT DO ISTREBLJENJA! ZLA KOB LUKINIH DRUGOVA: Kako su pobijeni nosači Nikolinog kovčega
Foto: Profimedia

krvna osveta traje čitavu deceniju

RAT DO ISTREBLJENJA! ZLA KOB LUKINIH DRUGOVA: Kako su pobijeni nosači Nikolinog kovčega

Crna Hronika -

Nadu da će krvna osveta biti zaustavljena nakon smrti Slobodana Šaranovića ugasilo je najpre ubistvo Bojovićevog kuma Dragoslava Miloradovića Gileta, nekoliko dana uoči likvidacije Siniše Milića

Rat do istrebljenja, krvna osveta ili totalni rat, samo su neki od medijskih naziva za niz surovih i brutalnih likvidacija koje su počinjene u sukobu porodice Bojović i Šaranović, a koji bezmalo traje čitavu deceniju na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Nekoliko dana uoči ubistva Siniše Milića likvidiran je i Bojovićev kum Dragoslav Miloradović Gile. Njegov lik javnosti je postao poznat nakon sahrane Nikole Bojovića jer je bio jedan od četvorice muškaraca koji su iz kapele iznosili kovčeg. Pored njega, tu su bili i Rade Rakonjac, koji je ubijen u aprilu 2014, kao i Filip Korać, koji je označen kao Bojovićeva desna ruka i koji se navodno, iz straha za sopstvenu bezbednost, krije na nepoznatoj lokaciji.

foto: PrintScreen

Serija ubistava je, podsetimo, otpočela 2009. nestankom Slobodana Radonjića, kumčeta Branislava Šaranovića, koji je poslednji put viđen kako ulazi u automobil Luke Đurovića, bliskog prijatelja Luke Bojovića. Radonjićeva sudbina do danas je obavijena velom misterije, a nakon njegovog nestanka ubijeni su i njegov otac Danilo, kao i kumovi Branislav i Slobodan Šaranović.

Ista sudbina zadesila je i Luku Đurovića, koji je pod misterioznim okolnostima poginuo u saobraćajnoj nesreći. Najsurovijim ubistvom u ovoj krvnoj osveti smatra se ubistvo Nikole Bojovića, Lukinog brata, mladića koji nije dovođen u vezu s kriminalom, a koji je nastradao dok je nosio doručak teško bolesnom ocu. Žrtve su padale sa obe strane, a rat je očigledno nastavljen i nakon što je Šaranović ubijen prošle godine pred svojom kućom.

Nikola Bojović

Lukin mlađi brat Nikola Bojović ubijen je u aprilu 2013. godine u Ulici Carice Milice dok je išao u pekaru da kupi doručak. Napadač je u njega u sedam sati ujutru, naočigled brojnih prolaznika, ispalio hice. Kao naručilac ubistva označen je Slobodan Šaranović, kao likvidator identifikovan je Saša Cvetanović Pitbul, dok je njegov pomagač bio Ratko Koljenšić. Specijalni sud osudio je Cvetanovića na 35 godina, dok je Koljenšić u odsustvu osuđen na 30.

nikola bojović
nikola bojovićfoto: Privatna Arhiva

Rade Rakonjac

Rade Rakonjac, nekadašnji telohranitelj Željka Ražnatovića Arkana i prijatelj Luke Bojovića, ubijen je u aprilu 2014. godine iz automatskog oružja dok je sedeo u bašti jednog beogradskog kafića. Napadač maskiran fantomkom prišao je stolu za kojim je on sedeo sa Stojanom Novakovićem i Goranom Ristanovićem i otvorio vatru, a nakon toga pobegao "alfa romeom". Rakonjčevi prijatelji povređeni su u pucnjavi.

Rade Rakonjac
Rade Rakonjacfoto: Aleksandar Jovanović

Dragoslav Miloradović Gale

Dragoslav Miloradović, kum i drug iz detinjstva Luke Bojovića, ubijen je u maju ispred svoje perionice u Višnjičkoj banji. Dvojica muškaraca na motoru zaustavila su se, a jedan je s pištoljem u ruci krenuo prema Miloradoviću i njegovoj supruzi i pucao u Lukinog kuma. On je pokušao da pobegne, ali ga je

ubica overio u glavu i pobegao.

Dragoslav Miloradović
Dragoslav Miloradovićfoto: Aleksandar Jovanović Cile

MIŠLJENJE Kriminolog Dobrivoje Radovanović

Ili će se istrebiti, ili će sklopiti primirje

Kriminolog Dobrivoje Radovanović za Kurir kaže da postoje dva načina da se okonča rat među sukobljenim porodicama Bojović i Šaranović. Kako navodi, oba načina su loša. - Prvi način je strašno poguban, a to je istrebljenje obe porodice kao deo filozofije krvne osvete. Drugi način je prihvatljiviji, ali ništa manje zloćudan za državu, a to je sklapanje dila o poslovima s narkoticima. Osobina organizovanog kriminala je da ratuju međusobno, ali unutar organizacija postoje ljudi koji žele mir da bi što više zarađivali i bolje poslovali. Postoji i mogućnost da država uhapsi sve umešane, ali samo uz postojanje jakih dokaza - objašnjava naš sagovornik. Likvidacije Dragoslava Miloradovića i Siniše Milića naš sagovornik tretira kao mafijaške. - Mislim da su ta dva ubistva mafijaška, ali da u sebi imaju prizvuk osvete. To nije krvna osveta, već osveta koja je česta u organizovanom kriminalu. To je logika "ti si uradio nešto loše mom klanu i sada moramo da ti vratimo". Osveta je normalna pojava u svakom kriminalu - dodao je Radovanović.

(Kurir.rs/ J.I./ Foto: Privatna arhiva/ Aleksandar Jovanović Cile/ Profimedia/ MUP Crne Gore)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track