UBISTVA SE NIŽU, STARLETE NA CRNOJ LISTI: Ratuju i barski i budvanski klan
Foto: Marina Lopičić

Ima i drugih kriminalnih grupa

UBISTVA SE NIŽU, STARLETE NA CRNOJ LISTI: Ratuju i barski i budvanski klan

Crna Hronika -

Stručnjaci saglasni u stavu da se rat preselio u Srbiju, a prema mišljenju Zlatka Nikolića, moguća je pojava trećeg bosa koji će okončati sukob

Boža Spasić, bivši operativac DB, kaže da je crnogorska mafija predstavljala jedan od prvih oblika organizovanog kriminala na području bivše Jugoslavije, pa njihova snaga danas ne bi trebalo da čudi.

- Oni su tokom godina izgradili ne samo personalnu jačinu već i vojnike, stalne članove i organizacionu strukturu. Oni su pravi primer mafije povezane sa tajnim policijama, bivšim funkcionerima policije, raznim političarima, i možemo reći da su jedna od najjačih mafija posle italijanske u Evropi - objašnjava Spasić.

Sigurna kuća

Naš sagovornik ističe da su se sukobi škaljarskog i kavačkog klana preneli na Srbiju jer je Crna Gora mala zemlja, ali da ih ima i širom Balkana, u Nemačkoj, Španiji i JAR. - Srbija je bila sigurna kuća za crnogorske kriminalce, pa su oni kad izvrše zločin dole, bežali u Beograd. Izgleda da se sigurna kuća prepunila. Kod nas ima sigurno i obračuna barskog i budvanskog klana, koji koriste sukob koji je nastao među "škaljarima" i "kavačima", i u Srbiji se biju svi protiv svih. Bog ne može da predvidi do kada će ovo trajati, ali je pitanje koliko će sukobi biti intenzivni - dodao je Spasić.

On smatra da je Srbija preduzela ozbiljne korake u povećanju bezbednosti i uspostavila saradnju sa crnogorskom policijom, ali da je rat nepredvidiv. - Sačinjavanje bezbednosnih spiskova, preduzimanje operativnih mera, praćenje aktivnosti u Beogradu, naravno, nisu dovoljni. Država ne može predvideti obračune, ali može sanirati štetu hapšenjem kriminalaca, proterivanjem, podizanjem nivoa bezbednosti u gradu racijama i maksimalnim kontrolama - rekao nam je nekadašnji pripadnik DB.

Zlatko Nikolić
Zlatko Nikolić foto: Milovan Milenković

Kriminolog Zlatko Nikolić, međutim, smatra da je moguće da će se rat klanova okončati pojavom neke treće sile. - Moguć je scenario da se pojavi neko treći, ko sada nije ni na vidiku, neki moćniji bos od njih, koji će ih lukavstvom, ali milom i silom, pripojiti sebi. On će iskoristiti njihove sposobnosti za transport kokaina i ujediniti ih - objasnio je Nikolić.

Krvoločne grupe

Naš sagovornik ističe da je crngorska mafija jaka jer imaju mnogo novca zbog svoje uspešnosti u švercu kokaina, za koji su, kako on kaže, specijalisti. - Oni su pomorci, a kokain se uglavnom brodovima dovozi iz Južne Amerike u Evropu. Velika je zarada, pa se zato i prolilo mnogo krvi zbog ukradenog tovara u Valensiji. Deluje bizarno da je mali grad kao što je Kotor izrodio dve tako krvoločne grupe, koje su zbog malog prostora prešle i u Beograd - kaže Nikolić.

(Kurir.rs/ Jelena Ivić/ Foto: Marina Lopičić/ Milovan Milenković/ Dragan Kadić/ Damir Dervišagić/ MUP CG/ Profimedia)

Novi trend u likvidacijama Atentatori stavljaju silikonske maske

U poslednjih nekoliko likvidacija u Crnoj Gori, kako se ispostavilo, ubice su nosile silikonske maske na licima. Zbog tih maski gotovo je nemoguće prepoznati likvidatora, a prema medijskim izveštajima iz susedne republike, crnogorska policija zabrinuta je da je ovo novi trend koji je zavladao u Crnoj Gori, ali i Bosni i Hercegovini. Pitanje je samo kada će se preliti i na Srbiju. Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu, za podgoričke Vijesti je rekao da maske veoma otežavaju identifikaciju počinilaca. - Može se raditi identifikacija preko pokreta tela, neke greške prilikom pokreta, ali identifikacija lica je potpuno onemogućena. Ubicu je moguće otkriti samo ukoliko dođe do snimanja glasa - objasnio je Korajlić.

maske za likvidacije
maske za likvidacijefoto: MUP CG

I one su bezbednosna pretnja Starlete na crnoj listi

Mafijaši su uz sebe uvek imali najlepše žene, a danas se uz njih nalaze devojke koje se popularno nazivaju starletama. Upravo su neke od njih zbog svojih kontakata sa kriminalcima završile na crnoj listi. Tako je Soraji Vučelić nedavno zabranjen ulazak u Srbiju jer je njeno ime stavljeno u registar bezbednosno-interesantnih osoba koje na ovaj ili onaj način predstavljaju pretnju po bezbednost države. Navodno, Soraja je na ovu listu dospela zbog bliskih veza sa osobama iz kriminalnog miljea, odnosno, kako se priča, afere sa jednim pripadnikom "škaljarskog klana". Inače, Soraja je ranije saslušavana u policiji nakon ubistva Armina Muše Osmanagića, sa kojim je sedela pola sata pre nego što je ubijen iz snajpera u kafiću u Baru.

Tamara Đurić i Soraja Vučelić
Tamara Đurić i Soraja Vučelićfoto: Dragan Kadić, Damir Dervišagić, Profimedia

S druge strane, Sorajina koleginica Tamara Đurić, prema nezvaničnim saznanjima, stavljena je na crnu listu crnogorske policije i onemogućen joj je ulazak u ovu državu. - Tamara Đurić se, prema operativnim podacima, viđa sa jednim visokopozicioniranim članom "škaljarskog klana". Donedavno je bez problema ulazila u Crnu Goru, ali već prilikom sledećeg pokušaja mogla bi da je dočeka rampa pod sumnjom da je bezbednosna pretnja po državu Crnu Goru - objašnjava sagovornik Kurira iz susedne države. Prema njegovim navodima, čovek sa kojim se Đurićeva viđa jedan je od trenutno najmoćnijih ljudi u crnogorskom podzemlju, koji je prošle godine napustio tu državu i od tada mu se gubi svaki trag. Navodno, neko vreme je boravio u Beogradu, ali je njegova trenutna lokacija nepoznata jer se veruje da je sa lažnim dokumentima napustio i Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track