VRATIO IM PUNOMOĆJE: Šarić ponovo angažovao svoje advokate
Foto: Dado Đilas

u međuvremenu ga zastupao branilac po službenoj dužnosti

VRATIO IM PUNOMOĆJE: Šarić ponovo angažovao svoje advokate

Crna Hronika -

BEOGRAD - Darko Šarić, optuženi za organizovanje kriminalne grupe za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu vratio je punomoćje svojim braniocima, koje im je bio otkazao 3. aprila.

Šarića je u međuvremenu zastupao branilac po službenoj dužnosti kojeg mu je postavio Specijalni sud Goran Jovandić, a od danas to će opet činiti njegova četiri advokata koje je sam izabrao. Jovandić za sada još nije razrešen.

Šarić je u aprilu otkazao punomoćje svojim braniocima jer je bio izrevoltiran odlukama predsednika sudskog veća Siniše Petrovića koji je odbio predlog njegove odbrane da iz dokaza izuzmu određeni presretnuti telefonski razgovori i zapisnici o pretresanju prostorija optuženih.

foto: Nebojša Mandić

Postavljeni branilac zatražio je vreme za upoznavanje sa predmetom i pripremu odbrane pa je suđenje nastavljeno 4. juna. Tokom juna i početkom jula su na više ročišta ispitivani svedoci saradnici Nebojša Joksović i Draško Vuković bez prisustva javnosti, a suđenje je sada ponovo otvoreno za javnost.

Šarić se tereti za organizovanje šverca ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, a pored njega optužena su još 24 okrivljena od kojih su njih osmorica u bekstvu.

Šarićevoj grupi se ponavlja suđenje po jedinstvenoj optužnici spojenoj od ranijih šest optužnica, kojom se terete za šverc više od 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Prvu prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na 20 godina zatvora, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne ukinuo je Apelacioni sud prošle godine i naložio ponavljanje suđenja. Šarić se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. godine od kada se nalazi u pritvoru.

foto: Dado Đilas

Pre toga je od početka postupka u oktobru 2009. godine, bio u bekstvu.

Prema optužnici, članovi Šarićeve organizovane kriminalne grupe međusobno su komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva, mada su im policija i domaće i strane tajne službe ušle u trag, pa je prvo hapšenje ove grupe usledilo u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine i istovremeno u Srbiji u akciji "Balkanski ratnik".

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove. Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track