Najnovije vesti

PRESUDA ŠARIĆU U OKTOBRU! Suđenje za šverc kokaina ulazi u završnu fazu
Foto: MUP

kraj postupka na vidiku

PRESUDA ŠARIĆU U OKTOBRU! Suđenje za šverc kokaina ulazi u završnu fazu

Crna Hronika

Ponovljeno suđenje Darku Šariću i ostalim optuženim za šverc kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu ušlo je u završnu fazu, pa bi nova prvostepena presuda mogla da se očekuje već u oktobru. Naime na kraju jučerašnjeg pretresa sudsko veće je saopštilo da u nastavku suđenja 17. i 18. septembra planira da sasluša preostale svedoke i okonča dokazni postupak ako ne bude novih dokaznih predloga.

Sudsko veće je pozvalo učenike u postupku da se spreme za završne reči 21, 27. i 28. septembra, saopšteno je danas iz Višeg suda.

Nakon izlaganja završnih reči tužilaštva za organizovani kriminal, okrivljenih i njihovih branilaca uslediće objava prvostepene presude.

Ukoliko se završne reči okončaju u septembru, može se očekivati da će izricanje prvostepene presude biti tokom oktobra.

Šarić se tereti za organizovanje šverca ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, a pored njega optužena su još 24 okrivljena od kojih su njih osmorica u bekstvu.

Šarićevoj grupi se ponavlja suđenje po jedinstvenoj optužnici spojenoj od ranijih šest optužnica, kojom se terete za šverc više od 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Prvu prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na 20 godina zatvora, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne ukinuo je Apelacioni sud godine i naložio ponavljanje suđenja.

Šarić se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. godine od kada se nalazi u pritvoru.

Pre toga je od početka postupka u oktobru 2009. godine, bio u bekstvu.

Prema optužnici, članovi Šarićeve organizovane kriminalne grupe međusobno su komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva, mada su im policija i domaće i strane tajne službe ušle u trag, pa je prvo hapšenje ove grupe usledilo u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine i istovremeno u Srbiji u akciji Balkanski ratnik.

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...