DETALJI SAČEKUŠE U JOHANESBURGU! Ko je Giškin ortak koji je IZREŠETAN sa 30 metaka!
Foto: Kurir

BRUTALNO

DETALJI SAČEKUŠE U JOHANESBURGU! Ko je Giškin ortak koji je IZREŠETAN sa 30 metaka!

Crna Hronika -

Darko Kulić (46) iz Zemuna likvidiran, a njegova supruga i još jedan srpski državljanin teško povređeni u pucnjavi u predgrađu Randburg kad su nepoznati napadači presreli njihov džip BMW X5, ispalili rafal iz automatskog oružja i pobegli

Darko Kulić (46) iz Zemuna, nekadašnji prijatelj i saborac Đorđa Božovića Giške, ubijen je, a njegova supruga i još jedan srpski državljanin teško su povređeni u pucnjavi u predgrađu Randburg u Johanezburgu. Krvavi napad dogodio se u istom delu grada u kom je pre tri meseca ubijen Milan Đuričić Miki, koji u Srbiji osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja 2000. u Beogradu.

Rafali u BMW...Kulićev džip zasut kišom metaka
Rafali u BMW...Kulićev džip zasut kišom metakafoto: Kurir

Kako su preneli mediji iz Južne Afrike, nepoznati počinioci presreli su džip BMW X5 u kom je bio Kulić sa suprugom i još jednim prijateljem, a potom ispalili više od 30 hitaca iz automatskog oružja.

foto: Đorđe Jovanović

Presekli im put

- Pretpostavlja se da su trojica napadača "mercedesom" presekla put Kulićevom džipu i zapucala. Jedan od njih, naoružan automatskim oružjem, izašao je iz vozila i nastavio da puca kroz vetrobransko i bočno staklo Kulićevog džipa. Kulić je preminuo na mestu, dok je jedan hitac pogodio njegovu suprugu u glavu i ona je u teškom stanju prevezena helikopterom u bolnicu, zajedno sa njihovim saputnikom koji je takođe ranjen - preneli su mediji.

Uništeni dokazi...Zapaljen 'mercedes
Uništeni dokazi...Zapaljen "mercedes" napadačafoto: BCI Security

Lokalna policija je odmah blokirala ovaj deo predgrađa i pokrenula potragu za belim "mercedesom" u kome su bile ubice.

- Policija je ubrzo saopštila da je nekoliko kilometara dalje pronađeno zapaljeno vozilo za koje se pretpostavlja da su ga koristile ubice - preneli su juče mediji iz Johanezburga.

foto: Kurir

Borba narko-bandi

Mediji napominju da policija sumnja da su motiv ove brutalne likvidacije neraščišćeni računi u vezi sa poslovima oko trgovine narkoticima.

foto: Kurir

- Navodno su srpski kriminalci glavni distributeri droge u Južnoafričkoj Republici, pa se pretpostavlja da su neraščišćeni poslovi i borba za prevlast u podzemlju motivi i ove likvidacije. Sumnja se da je ubijeni Kulić bio bliski saradnik Mikija Đuričića, koji je bio označen kao jedan od glavnih narko-bosova u Južnoafričkoj Republici. Takođe, ubijeni Kulić je navodno bio blizak i sa Dobrosavom Gavrićem, koji je zajedno sa Đuričićem u Srbiji osuđen zbog Arkanovog ubistva. Indicije koje potkrepljuju sumnje da su likvidacije Kulića i Đuričića povezane najpre je način na koji su izvršene - objasnio je za Kurir dobro obavešten izvor, napominjući da je i Gavrić poslednjih godina ojačao u mafijaškoj hijerarhiji u ovoj afričkoj državi.

foto: Kurir

Drugi napad

Podsetimo, Đuričić je izrešetan 25. aprila dok je takođe u kolima stajao na semaforu. Njega je, takođe, pratilo vozilo bele boje, a kada se on zaustavio, ubice su mu preprečile put. Navodno, tri osobe su istrčale iz vozila i pripucale na Đuričića, koji je podlegao povredama na licu mesta.

Pored kola, zapaljeno i oružje

Južnoafrički mediji izvestili su da je tamošnja policija na zadnjem sedištu belog "mercedesa", za koji se pretpostavlja da su ga ubice zapalile nakon zločina, pronađena i spaljena automatska puška. Veruje se da su ubice koristile ovo oružje u zločinu, a zbog izloženosti visokoj temperaturi veruje se da će sa oružja biti nemoguće izolovati tragove.

Ko je Darko Kulić

Pucao na Amonijaka, bio član Srpske garde

Darko Kulić je srpskoj javnosti poznat još s početka devedesetih godina prošlog veka. Bio je označen kao pripadnik Srpske garde, na čijem čelu je bio pokojni Đorđe Božović Giška. U žižu javnosti dospeo je 1992, nakon što je pokušao da ubije Gorana Bojovića, zvanog Amonijak u Zemunu. Nakon pokušaja likvidacije Kulić je počeo da beži automobilom, da bi se posle nekoliko minuta vratio i bacio bombu na grupu Bojovićevih prijatelja koji su pokušavali da mu pomognu. Prilikom hapšenja, u junu 1992, ranio je inspektora Milisava Spasojevića, ali je ovaj ipak uspeo da ga savlada i uhapsi.

Kulić je izveden pred sud, ali je Amonijak ubijen pre kraja postupka u sačekuši.

Beogradska policija je Kulića označavala kao osobu blisku Jovanu Guzijanu Cuneru, koji je ubijen 5. oktobra 2002. godine u pucnjavi na Novosadskom putu, kad su teže ranjeni Dejan Čotrić (23) i Rade Cvetić (19), koji su s njim bili u crnom "golfu 4". Za ovo ubistvo osuđeni su pripadnici "zemunskog klana".

foto: Privatna Arhiva

Ko je Đorđe Božović Giška

Osnivač Garde, ubijen u Gospiću

Đorđe Božović Giška je bio osnivač Srpske garde, paravojne formacije SPO, koja je početkom devedesetih ratovala u Hrvatskoj. Giška je u žižu javnosti dospeo još sredinom osamdesetih, kada je bio saradnik DB.

Bio je blizak prijatelj Branislava Matića Belog, sa kojim je navodno držao takozvani "voždovački klan". Ubijen je pod misterioznim okolnostima na ratištu u Gospiću 1991, mesec dana nakon što je njegov najbolji prijatelj Beli ubijen u sačekuši pred svojom kućom na Voždovcu.

(Kurir.rs/Ivan Milićević/Foto: Kurir/BCI Security/Privatna arhiva, Đorđe Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track