HRONIKA OD PRE JEDNOG VEKA - KRVAVA DRAMA NA STEPENIŠTU KOD OBILIĆEVOG VENCA: Učitelj iskasapio ljubavnicu zbog polne infekcije
Foto: Privatna Arhiva

1929.

HRONIKA OD PRE JEDNOG VEKA - KRVAVA DRAMA NA STEPENIŠTU KOD OBILIĆEVOG VENCA: Učitelj iskasapio ljubavnicu zbog polne infekcije

Crna Hronika -

Činovnicu beogradske Poreske uprave izbo je nožem mladić s kojim je izlazila, nakon što je, zbog zdravstvenih tegoba, saznao da nije jedini muškarac u njenom životu

Učitelj Vitomir Branković iz sela Vrapče uhapšen je krajem avgusta 1929. zbog brutalnog ubistva svoje ljubavnice Dragice Petković (21), činovnice iz beogradske Poreske uprave. Branković je devojku iskasapio nožem na dnu malog stepeništa na Obilićevom vencu, naočigled brojnih prolaznika.

Beogradski dnevnik Vreme izvestio je tada da je ova tragična ljubavna saga otpočela dva meseca ranije, kada se mladi učitelj, pri povratku u rodni Beograd, na prvi pogled zaljubio u devojku koju je upoznao u vozu. Predložio joj je da se sastanu sutradan u gradu, što je ona odmah i prihvatila. Romansa je otpočela dugim razgovorima i šetnjama po Kalemegdanu, Topčideru i Košutnjaku. Mladi ljubavnici svakodnevno su bili zajedno, a sve češće i tokom noći.

ubica
ubicafoto: Privatna Arhiva

"Dragica je jedno veče pošla u Vitomirov stan. Pošto je njemu bilo neugodno da dovodi devojku u kuću zbog roditelja, dogovorili su se da prvo on uđe u stan, a onda i ona za njim - ali kroz prozor", opisivalo je do detalja Vreme ovu tragičnu ljubavnu priču.

Do prvog trzaja dolazi kada Vitomir dobija pismo od svoje ljubavnice u kome mu ona najavljuje da će se ubiti. Kada ju je upitao zašto mu šalje takve poruke, Dragica je kazala da se samo šalila, a potom mu otela pismo iz ruke i iscepala. Vitomir joj je zbog toga udario šamar, ali se vrlo brzo pokajao i molio je za oprost. Ubrzo odlazi u selo Vrapče zbog početka školske godine, gde otkriva da boluje od teške polne bolesti.

- Odmah je stvorio odluku da se osveti devojci koju je ljubio kao poštenu ženu i krenuo natrag za Beograd - navodi novinar Vremena.

S Dragicom se nalazi ispred Poreske uprave, odakle kreću u šetnju. U sebi se sve vreme premišljao da li da počini zločin, ne govoreći svojoj ljubavnici da je saznao da je bolestan. Kad su bili na dnu malog stepeništa na Obilićevom vencu, Vitomir odlučuje da ostvari svoje namere, vadi nož koji je krio ispod sakoa i njime ubada Dragicu nekoliko puta u grudi. Devojka oblivena krvlju, vrišteći, pokušava da se domogne vrha stepeništa, ali ubrzo pada na tlo i umire.

Pokušao da se ubije Agent hvata ubicu

Krvava drama odigrala se pred brojnim prolaznicima, među kojima se slučajno zadesio i agent javne bezbednosti. On uspeva da savlada pomahnitalog učitelja koji je umalo nož zario i sebi u srce. Hapsi ga, a nakon istrage otpočelo mu je suđenje.

(Kurir.rs/ Ivan Milićević/ Foto: privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track