NOVO SUĐENJE: Ponavlja se postupak protiv žandarma
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

incident na dan parade ponosa

NOVO SUĐENJE: Ponavlja se postupak protiv žandarma

Crna Hronika -

Ponovljeno suđenje sedmorici žandarma zbog napada na Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa 2014. godine biće održano 19. septembra, javila je danas televizija N1.

Prema saznanjima N1, ponovljeno suđenje pred Višim sudom u Beogradu dodeljeno je sudiji Tatjani Sretenović.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u junu prvostepenu presudu kojom su sedmorica pripadnika Žandarmerije osuđena uslovno na šest do osam meseci zatvora jer su tokom Parade ponosa 2014. godine fizički napali braću tadašnjeg predsednika Vlade Srbije i tadašnjeg gradonačelnika Beograda - Andreja Vučića i Predraga Malog i dvojicu pripadnika Vojske Srbije, i potvrdio oslobadjajuću presudu komandiru voda Treće jedinice za protivteroristička dejstva Radetu Matiću.

Viši sud u Beogradu osudio je 8. decembra 2017. godine šestoricu pripadnika Žandarmerije na šestomesečne uslovne kazne zatvora, sa rokom provere od dve godine, zbog napada na braću aktuelnog predsednika Srbije i ministra finansija, Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa 2014. godine.

Jedan žandarm je osuđen na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine, dok je osmi pripadnik Žandarmerije oslobodjen odgovornosti.

Na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, osuđeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Djordjević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević. Oni su prvostepenom presudom osuđeni za krivično delo zlostavljanje i mučenje.

Na osam meseci uslovno osuđen je Dragan Savić, takodje prvostepenom presudom i zbog krivičnog dela napad na vojno lice dok je Rade Matić oslobodjen odgovornosti.

Tokom suđenja koje je počelo još 30. aprila 2015, žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu, i da nisu počinili krivična dela napada, zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret.

Kurir.rs/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track