KRVAVO UBISTVO U BEOGRADSKOJ KAFANI VUK KARADŽIĆ: Obračun kelnera i dvojice šofera u Skadarliji
Foto: Privatna Arhiva

Nedeljom u Kuriru CRNA HRONIKA OD PRE JEDNOG VEKA

KRVAVO UBISTVO U BEOGRADSKOJ KAFANI VUK KARADŽIĆ: Obračun kelnera i dvojice šofera u Skadarliji

Crna Hronika -

Nakon svađe zbog mesta za stolom konobar Vitomir Marković grabi kuhinjski nož i njime ubija vozača Dobrivoja Stanojlovića, a Dragoljuba Bakšića ranjava

Početak leta 1931. u Beogradu ostao je upamćen po krvavom obračunu koji se dogodio u kafani „Vuk Karadžić“ u Skadarskoj ulici 3. Tada je kelner Vitomir Marković sa Pašinog brda, nakon kraće svađe i tuče, ubio šofera Dobrivoja Stanojlovića, dok je njegovog prijatelja Dragoljuba Bakšića ranio velikim nožem za hleb.

Beogradski dnevni list "Vreme“ izvestio je tada da je ovom krvavom zločinu prethodila svađa između Markovića i ranjenog Bakšića, koji su se pre samo mesec dana takođe potukli u kafani. Razlog tog obračuna bio je Markovićev pokušaj da zaštiti jednog mladića koga je Bakšić napao.

foto: Privatna arhiva

Kobne noći Marković je sedeo kao gost u kafani s nekoliko prijatelja, kada su u jednom trenutku pristigli Bakšić i ubijeni Stanojlović. Njih dvojica su s vrata prišli Markoviću i upitali ga da li mogu da sednu za njegov sto. On im je odgovorio odrično, zbog čega ga je Bakšić opsovao. Istog trenutka Marković je ustao, zgrabio stolicu na kojoj je sedeo, spreman da njome gađa Bakšića, koji je takođe, u drugom uglu, stajao s podignutom stolicom. Gosti kafane nemo su posmatrali dvojicu muškaraca i niko od njih nije smeo da interveniše i pokuša da umiri situaciju. U jednom trenutku, Bakšić je skočio na Markovića, a istovremeno njegov prijatelj Stanojlović zgrabio ga je za vrat. Napadnuti kelner uspeo je u jednom trenutku da se otrgne i najpre je ubo Bakšića u čelo, a potom i u leđa Stanojlovića, koji ga je prethodno držao za vrat. Obojica su pala na zemlju oblivena krvlju. Ubica je potom vratio nož na mesto sa kog ga je uzeo, a zatim izašao ispred kafane, gde je u grupi gostiju koji su pobegli iz kafane stajao i jedan policijski činovnik.

- Ja sam izvršio svoje, vodi me u kvart - bilo je jedino što mu je rekao pružajući mu krvave ruke.

foto: Privatna Arhiva

Ubrzo je na mesto zločina stigla policija, a uviđaju je prisustvovao i načelnik kriminalističke policije, Aleksandar Andonović. Bakšić, koji je uboden u vrat, došao je svesti po dolasku policije, a iz rane na čelu curila mu je krv. Vest da se u Skadarliji dogodilo ubistvo obišla je prestonicu za nekoliko minuta. Gosti okolnih kafana, pa čak i iz poznate „Zore“ na tadašnjem Pozorišnom trgu, sjatili su se za nekoliko minuta ispred „Vuka Karadžića“.

U jednom trenutku pred kafanom se zaustavio i jedan automobil iz koga je izašla uplakana i unezverena žena, za koju se ispostavilo da je supruga ubijenog šofera. Uzalud su okupljeni pokušavali da je uteše tvrdnjama da je Stanojlović samo ranjen, jer je ona tragičnu vest čula pre dolaska na mesto zločina. Telo ubijenog preneto je na obdukciju, dok je povređenom Bakšiću pomoć ukazana u bolnici, odakle je ubrzo pušten kući.

Priznao zločin

UBICA TVRDIO DA NIJE BIO PIJAN

Tokom saslušanja u policiji Marković je priznao zločin, a potom do detalja ispričao šta mu je prethodilo. On je kazao da u trenutku kada je počinio ubistvo nije bio pod dejstvom alkohola, iako je policijska istraga potvrdila da su sva trojica aktera ove tragedije bili pijana.

Kurir / Ivan Milićević

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track