IŽIVLJAVANJE DRŽAVE CRNE GORE! NEDUŽNA DEVOJKA IZ SRBIJE PLAKALA PRED KONZULKOM: Dajte mi samo da čujem mamu i baku! Crnogorci ogorčeni zbog nepravde prema devojci iz Srbije!
Foto: Privatna Arhiva

nevinA beograđanku I DALJE ROBIJA u PODGORICI

IŽIVLJAVANJE DRŽAVE CRNE GORE! NEDUŽNA DEVOJKA IZ SRBIJE PLAKALA PRED KONZULKOM: Dajte mi samo da čujem mamu i baku! Crnogorci ogorčeni zbog nepravde prema devojci iz Srbije!

Crna Hronika -

- Dajte mi samo da čujem glas mame ili bake, molim vas - prvo je što je plačnim glasom zavapila Sara Vidak (20) kada je u prostoriji za posete zatvora u Spužu ugledala Vesnu Radojević, konzulku Srbije u Crnoj Gori. Sara je već nedelju dana u pritvoru zbog lažnog napada na Jelenu Stanišić, sudiju iz Kotora.

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, ispričao je za Kurir utiske koje mu je naša konzulka prenela nakon susreta sa Sarom.

Danas joj dolazi otac

- Sara je odmah pitala za svoju porodicu. Očajnički je želela da se čuje s majkom i bakom. Pitala je kada će joj u posetu doći otac, koji je u Istanbulu i trebalo bi da mu se danas omogući dolazak kod Sare jer su posete utorkom. Brinula se i za svog verenika i stalno je ponavljala da jedva čeka sve njih da vidi ili makar čuje telefonom. Mentalno se drži dobro, iako ima povremene krize - ispričao nam je Dačić. Konzulka Radojević je, inače, za sada jedina dobila dozvolu da obiđe nedužno zatvorenu državljanku Srbije.

Dačić kaže i da je našoj misiji u Crnoj Gori naloženo da odmah započne proceduru kojom će se Sari što pre omogućiti makar telefonski razgovor s majkom ili bakom.

- Njih dve su pričale skoro dva sata i konzulka mi je prenela da joj je Sara delovala stabilno i, što je najvažnije, da se uverila da joj je obezbeđena sva potrebna lekarska nega. Lekar je obilazi, a zbog njenih ranijih zdravstvenih problema dobili smo i obećanje da će i crnogorski klinički centar biti u pripravnosti u slučaju nužde. Sara joj je rekla da je zadovoljna tretmanom i uslovima u zatvoru, ali da jedva čeka da se njena agonija završi. Odlučna je da stavi tačku na ceo ovaj slučaj i da se u Srbiju vrati bez tereta krivice - rekao je ministar i dodao da je Sara Vidak u sobi sa još tri zatvorenice, za koje je rekla da se pristojno ophode prema njoj.

Već je osudili

Podsetimo, drama devojke iz Beograda, koja je na Crnogorsko primorje došla kako bi se oporavila od bolesti, počela je kada je nakon bezazlenog sudara na parkingu zatražila objašnjenje od sudije Jelene Stanišić. On je vikala i uhvatila za ruku Vidakovu, a kad je devojka pokušala da se izvuče, lažno je optužila da ju je napala. Ministar pravde Zoran Pažin odmah je dao izjavu kojom je pozdravio „brzu reakciju policije“. Državni organi s predsednicom Vrhovnog suda munjevito su javno osudili Saru Vidak i kršeći pretpostavku nevinosti i druga prava ove nevine devojke bolesnu je poslali u zatvor! Da li u Crnoj Gori postoji nezavisni sudija koji će nakon ovakvih izjava Sudskog saveta, ministra pravde i predsednice Vrhovnog suda, nakon sagledavanja svih činjenica i dokaza smeti da donese oslobađajuću presudu za nju?

ČETIRI PITANJA ZA MINISTRA PRAVDE CRNE GORE ZORANA PAŽINA

foto: EPA

Narod Crne Gore, za razliku od državnih organa, odlučio je da pruži podršku nepravedno zatočenoj Sari, pa je konzulat Srbije zasut pozivima građana koji nude pomoć. Pozive dobija i Sarina majka, kojoj takođe žele da pomognu.

- Crnogorci svakodnevno pozivaju i žele da na svaki način pomognu nepravedno zarobljenoj i ugroženoj Sari. Oni nude da sakupe novac za kauciju, svoje stanove u kojima bi devojka mogla da bude smeštena - priča naš izvor iz Crne Gore i nastavlja:

- Javio se čak i jedan inspektor podgoričke policije, zvao je i ponudio stan i rekao da prvi put vidi da se nešto ovako dešava. On je istakao da je šokiran i zgrožen i da se vlast u Crnoj Gori iživljava i maltretira mladu devojku koja je došla na odmor. Zbog jednog bezazlenog incidenta i bahate sudije poznate po incidentima i kontroverzama nevina devojka završila je u Spužu sa okorelim kriminalcima - preneo je reči inspektora naš izvor.

Žao im nedužne devojke

Zoran Stešević iz Crne Gore jedan je od građana koji su ponudili pomoć.

- Iznenađen sam stavom Crne Gore, mislim da je sve brzo urađeno. Žao mi je devojke, mislim da ona nije uradila to što se priča, ali sve i da jeste, trebalo je biti malo fleksibilniji u odluci. Stavio sam se u ulogu njene porodice jer i sam imam dete - priča Stešević.

Kako kaže, on i njegovi prijatelji dele stav da Sari treba pomoći.

- Potresen sam jer je devojčica bila bolesna i mislim da je bilo drugih načina da se ovo reši, a ne da direktno ide u zatvor. Zatvor je zatvor, dovoljno je da utiče psihički i fizički na nju. Mnogo mi je žao. Uvek sam raspoložen da pružim sve od sebe i pomognem, pa sam kontaktirao s njenim advokatom, koji mi je rekao da je porodica zbrinuta. Ovo nije samo moj stav već i stav mojih prijatelja, pričali smo o tome i mi bismo prikupili i finansijsku pomoć za Saru - rekao nam je Stešević.

Saslušanje svedoka

NA SUDU JE DA ODLUČI

Advokat Srđan Lješković, branilac Sare Vidak, izjavio je za Kurir da su danas saslušani svedoci.

- Izjave svedoka su neodredene. Nadamo se da će snimak sa kamera, ako postoji, rasvetliti ko je koga napao i držao za ruku. Morate da imate u vidu da su dosad saslušani svedoci zaposleni u državnim organima Crne Gore i da nakon ovakvog nepotrebnog pritiska sigurno je da su njihove izjave odmerene, što znači da ostaje na sudu da utvrdi pravu istinu - rekao je Lješković.

Pritisak vlasti

ČEKA JE MONTIRAN PROCES

Saru Vidak u Crnoj Gori čeka montiran proces jer je zbog pisanja medija u Srbiji crnogorska vlast pod velikim pritiskom javnosti.

- Svesni su kakvu su grešku napravili ministar pravde i ostale državne institucije. Na pravdi boga su nevinu devojku poslali u zatvor, pa je logično očekivati da Sari predstoji montiran sudski proces, u kome ona mora da bude osuđena! Sara će biti osuđena samo da bi se institucije pokrile i skinule odgovornost - tvrdi naš izvor iz Crne Gore.

Odbijena žalba advokata

U PRITVORU I PORED PONUĐENOG JEMSTVA

Advokat Srđan Lješković potvrdio je za Kurir da je žalba koju su uložili zbog određivanja pritvora Sari Vidak odbijena.

- Mi ćemo predati zahtev za jemstvo koji će glasiti na 10.000 evra. Sarin srpski i kanadski pasoš su u tužilaštvu, a predaćemo i beogradsku ličnu kartu pošto Sara ne poseduje kanadsku, pa ostavljamo sudu na ocenu da navede vremenski period u kome moja klijentkinja treba da se javlja nadležnom Centru bezbednosti opštine u kojoj će boraviti - rekao nam je Lješković. On objašnjava da je Sarina majka Olivera Kovačević Vidak sa njenim momkom krenula u Beograd kako bi uzela Sarinu ličnu kartu.

Advokat Ranko Šćekić, koji je takođe u timu koji zastupa Saru Vidak, rekao nam je da su juče obavljena saslušanja svedoka, policajca koji je zastupao prekršajnu prijavu zbog koje se naša državljanka našla u sudu, kao i pripravnika i sekretarice iz Prekršajnog suda.

- Podneo sam zahtev za jemstvo, mi nudimo odlične uslove. Deset hiljada evra nije mala suma, naveli smo da bi Sara po puštanju na slobodu bila kod tetke u Budvi, praktično u kućnom pritvoru - objašnjava Šćekić.

REAGOVANJA

Ivica Dačić, šef diplomatije

DRŽE JE KAO TERORISTU!

foto: Dado Đilas

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je za Kurir da je ovo što se događa sa Sarom veliki skandal, u kojem Srbija čini sve da pomogne svojoj državljanki.

- Stvarno sam začuđen i ogorčen. Pitam se kako je moguće da je devojka i dalje u zatvoru i da je drže kao najvećeg teroristu. Ovo je veliki skandal i sramota šta crnogorske vlasti rade našoj državljanki. Mi smo u stalnom kontaktu i sa njom i sa njenom majkom i preduzimamo sve da ovaj slučaj okončamo i dovedemo Saru kući - poručio je Dačić.

Milan antonijevič, JUKOM

SARI SU UGROŽENA LJUDSKA PRAVA

foto: Fonet Nenad Đorđević

Direktor beogradskog Komiteta za ljudska prava Milan Antonijević:

- Izjava crnogorskog ministra pravde, kojom je direktno prekršio pretpostavku nevinosti osumnjičene Sare Vidak, može se posmatrati i kao očigledan pritisak na sud i tužilaštvo. Svaki govor kojim se krši pretpostavka nevinosti, koja je zagarantovana Ustavom krše se i ljudska prava svakog okrivljenog, u ovom slučaju osumnjičene Beograđanke. Druga stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju jeste opravdanost pritvora koji joj je određen.

Vladimir Galjak, advokat

OTVOREN POZIV ZA ODREĐIVANJE PRITVORA

foto: Printscreen

Ministar Zoran Pažin svojom izjavom neposredno posle incidenta u sudu u Kotoru zloupotrebljava službeni položaj ne bi li izvršio direktan pritisak na sudove i nadležne organe u Crnoj Gori kako bi neosnovano preduzeli gonjenje. Na taj način Sara Vidak je osuđena i pre nego što je suđenje počelo. Ovo je bio otvoren poziv za određivanje pritvora prema okrivljenoj. Ovde je reč o direktnom kršenju ZKP Crne Gore, član 3, stav 1 i 2, a u vezi sa pretpostavkom nevinosti.

Marko Andrić, advokat

MINISTAR PAŽIN UPRAVLJA PROCESOM

Iako se ministar donekle ogradio u svojoj izjavi, u nedostatku dokaza trebalo bi da se u ovom trenutku uzdrži od bilo kakvog komentarisanja. Ovako, njegova izjava može da se okarakteriše kao upravljanje procesom, kojim opravdava postupke nadležnog suda i tužilaštva.

foto: Kurir

SUTRA U KURIRU PROČITAJTE JOŠ

* ANALIZA! SRPSKA DIPLOMATIJA JEDINA U SVETU USPELA U NEMOGUĆEM: Nikad veći ugled Srbije!

* DONACIJE NEKADAŠNJOJ PRVOJ DAMI SAMO PLJUŠTE: Dragica zgrnula 157 miliona dinara!

* SOCIJALISTI IZBEGLI POŽAREVAC: Slobu svi zaboravili, samo Mrka na grobu!

* RODITELJI NA MUKAMA: Za opremu školarca ode cela plata!

* KO JE OVDE LUD: Nova drama "pokojnika"Đorđa Miloševića! Đorđe može da umre dokazujući da je živ

* POTPORNI ZID NA KORIDORU 10 POTPUNO SE SRUŠIO: Grdelička klisura pakao za građevinare

* HAPŠENJA DVE BEOGRAĐANKE U TIVTU: U stilu "pink pantera" Huanita pljačkala po Beogradu i Holandiji

* TELO ZRENJANINSKOG SUDIJE PRONAĐENO U BEGEJU Sin: Potreseni smo, ne znamo kako se utopio

* BELORUSKA MANEKENKA I ESKORT DAMA OPTUŽUJE: Deripaska zna sve o vezi Trampa i Putina

* KIJA O BIVŠEM MUŽU, MOMCIMA, NOVOM RIJALITIJU: Neka Slobine ljubavnice pričaju kakav je u seksu!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja